Nieuws

Google moet monsterboete toch betalen

Techreus Google vangt bot bij zijn beroep tegen een boete van 4,1 miljard euro van de Europese Unie en zal moeten betalen.

Europa haalt het grove geschut boven, en dat zal Alphabet, het moederbedrijf van Google, wel heel snel voelen. Het bedrijf zal niet van onder zijn monsterboete uitkomen. Dat meldt Reuters in een bericht. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn dominante positie binnen de markt, en werd daarvoor op de vingers getikt met een flinke som. Google ging in beroep, maar volgens een Europees hof was er wel degelijk sprake van een inbreuk op de mededingingswetgeving.

In 2018 was de Europese Commissie van mening dat Google de positie van zijn eigen browser versterkte met Android, zijn mobiele platform. Na een onderzoek kreeg de fabrikant een boete van 4,34 miljard euro opgelegd. Bij de beslissing van het Europese hof werd dit echter teruggeschroefd naar 4,125 miljard euro. Hoe dan ook blijft het een van de grootste boetes die het hiermee heeft gekregen. Volgens de Europese mededingingsautoriteit zou het bedrijf het voorbije decennium een totaal van 8,25 miljard euro aan boetes hebben gekregen.

Versterkend effect

Het doorduwen van deze boete zal ongetwijfeld nog een ander effect hebben. Andere techbedrijven zullen hiermee waarschijnlijk een waarschuwing krijgen dat de Europese Unie de bescherming van zijn consumenten ernstig neemt. Dit wordt ondersteund door Margrethe Vestager, het huidige hoofd van de Europese antitrust-regulator: “Dit is, natuurlijk, zeer goed. Nu hebben we de tweede veroordeling van Google en voor ons is dit heel belangrijk omdat het onze handhaving verder ondersteunt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business