Nuance
Image: iStock

Microsoft maakte deze week aanpassingen aan zijn cloud computing, tot grote onvrede bij andere providers, zoals Amazon en Google.

Maandag meldde techreus Microsoft dat die enkele wijzigingen zou doorvoeren aan de werking van zijn cloud. Gisteren kwamen er echter al enkele bedrijven naar buiten met een reeks bezorgdheden over de nieuwe maatregelen. Dat meldt Reuters in een bericht. Amazon en Alphabet uitten kritiek op Microsoft omdat de nieuwe manier van werken nefast zouden zijn voor de vrije concurrentie.

De aanpassingen van Microsoft staan gepland om op 1 oktober van start te gaan. Deze houden onder meer gewijzigde licentiedeals in, waardoor klanten hun licenties bij eender welke Europese cloudprovider kunnen gebruiken. Ook zullen ze in staat zijn om digitale licenties te kopen, zonder dat voor de fysieke hardware moeten bijbetalen. Volgens Microsoft moet die er allemaal mee voor zorgen dat de concurrentie juist vlotter is. Hiermee probeert het bedrijf ook aan de Europese wetgeving te voldoen.

Niet allemaal akkoord

Amazon en Google lijken alvast een andere mening te hebben. Volgens Amazon zou Microsoft zich hiermee juist meer inzetten op schadelijke praktijken door meer restricties in te voeren en eerlijke softwarelicenties in de cloud achterwege te laten. Volgens Marcus Jadotte, vicepresident bij Google Cloud, moeten klanten meer keuze krijgen. “De belofte van de cloud is flexibel, elastisch computing zonder contractuele insluitingen”, aldus Jadotte. “Klanten moeten in staat zijn om vrij over platformen heen te kunnen bewegen en de technologie te kiezen die voor hen werkt.”

De vraag blijft nu in welke mate Europa akkoord zal gaan met de nieuwe cloudwerking van Microsoft. De kans bestaat dat er wordt beslist dat de aanpassingen onvoldoende zijn, zeker nu ook de andere techreuzen verzet blijken te bieden. Het wordt dus nog even afwachten of de Europese regulatoren erop zullen springen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here