De Australische concurrentiewaakhond verplicht Google tot het betalen van een flinke boete van 41,5 miljoen dollar voor het misleiden rond het gebruik van data.


Google zou niet volledig correct met zijn gebruikers hebben gecommuniceerd. Tot die conclusie kwam de Australian Competition & Consumer Commission (ACCC). Dat meldt Reuters in een persbericht. De zoekgigant zou een deel van zijn gebruikers hebben misleid over de persoonlijke data die het verzamelde met Android-smartphones. De Australische waakhond legt het bedrijf daarom een boete op van 60 miljoen Australische dollar, wat neerkomt op 41,5 miljoen euro.

Het probleem vond tussen januari 2017 en december 2018 plaats. Google zou zijn Android-gebruikers hebben wijsgemaakt dat er slechts één manier was om locatiedata te verzamelen. Dit zou via de ‘locatiegeschiedenis’-instelling op de smartphones zijn. Er waren echter nog andere mogelijkheden volgens de ACCC, waaronder een functie om de activiteiten van applicaties en het web op te slaan. Dit zou een impact hebben gehad op 1,3 miljoen Australiërs met een Google-account. Volgens Google werden er in 2018 al de nodige aanpassingen gemaakt.

Bekende strijd

Het is trouwens niet de eerste keer dat een techreus het aan de stok heeft met de Australische overheid. Ook met Facebook vond er in het land het nodige touwtrekken plaats. Eind 2020 duwde de Australische regering een nieuwe wet door die voor een correcte vergoeding moest zorgen voor nieuwsplatformen indien Google en Facebook nieuwssnippets van hun artikels toonden. Google dreigde om zijn activiteiten in het land stop te zetten, en ook Facebook haalde kort al het nieuws van zijn platform. Beide bedrijven kwamen echter al snel op hun beslissingen terug en gingen in overleg met de regering.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here