chromebooks scholen denemarken
Beeld via iStock

Chromebooks met Google Workspace zijn niet langer meer toegelaten in scholen in Denemarken, wegen schending van de GDPR-richtlijnen.

Wanneer de scholen in Denemarken over een paar weken weer opengaan, zullen er mogelijk geen Chromebooks meer te bespeuren zijn in de klaslokalen. De Deense privacywaakhond Datatilsynet heeft een negatief advies gepubliceerd over het gebruik van Chromebooks en Google Workspace in scholen. In de gemeente Helsingor is het al tot een effectief verbod gekomen, en mogelijk zal die actie zich als een olievlek verspreiden naar andere scholen in Denemarken.

Wat is er nu exact mis met Chromebooks? Datatilsynet valt vooral over het verwerken van gebruikersdata in Google Workspace, die in strijd zou zijn met de GDPR-wetgeving. Dit softwarepakket bundelt bekende Google-applicaties zoals Docs, Gmail en Drive en de techgigant biedt ook aangepaste pakketten aan voor scholen. Uit een onderzoek is gebleken dat de gegevens van Deense scholieren de grenzen van de Europese Unie kunnen verlaten, hoewel de richtlijnen voorschrijven dat data van Europese gebruikers altijd op Europees grondgebied moeten blijven. Een gevolg van het opblazen van het privacyschild tussen de Verenigde Staten en Europa. Aangezien Chromebooks standaard met Google Workspace geleverd worden, worden ze in één klap ook verboden in de scholen in Denemarken.

Google ligt onder vuur in Europa

Die beslissing uit 2020 bezorgt Google, en veel andere Amerikaanse technologiebedrijven, grote kopzorgen. Denemarken is al lang niet meer het eerste land waar de diensten van Google onder vuur komen te liggen. Ook de Nederlandse privacywaakhond gaf in 2021 scholen het advies om geen producten en diensten van Google meer te gebruiken. Google beloofde een aangepaste versie van zijn Workspace-software uit te brengen met verbeterde privacycontroletools, die ze in 2023 zullen lanceren. Die belofte was voldoende voor de Nederlandse autoriteit om geen formeel verbod uit te spreken.

Naast Google Workspace ligt ook Google Analytics om gelijkaardige redenen onder vuur. Oostenrijk, Frankrijk en Italië denken na om het gebruik de tool zelfs helemaal te verbieden. De kritiek op Google klinkt dat zij sinds 2020 te weinig stappen hebben ondernomen om hun datatransfers aan te passen naar de nieuwe wetgeving. Ze hebben dus nog veel huiswerk.

2 REACTIES

  1. Toch wel een zeer misleidende titel als je het artikel leest!
    Het gaat over een gemeente van 62 000 inwoners die een verbod uitgesproken heeft – niet het volledige land
    Clickbait / Fake titel-news ?

  2. Na 10 jaar huwelijk ontdekte ik de vrouw van wie ik zoveel hou, toen ze zich grappig begon te gedragen en plotseling haar wachtwoord veranderde dat ze gebruikte en altijd haar telefoon bewaarde. ze begon grappige vragen te stellen zoals “Waarom moet je mijn telefoon zien, vertrouw je me niet”? Ik vertelde het aan mijn beste vriend en hij vertelde me over een bepaalde hacker. Ik was zo verbaasd over zijn werk en binnen 3 uur was mijn baan klaar voor monitoring en ik was echt verrast omdat ik nooit had gedacht dat het mogelijk was om iemands telefoon in de gaten te houden zonder toegang tot TELEFOON. Je kunt hem bereiken op [email protected] WhatsApp +17013531601 en je kunt hem bellen, sms’en en whatsappen op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here