Nieuws

Leuvens bedrijf produceert binnenkort groene energie voor TSMC

Het Leuvense Turbulent mag de sites van de Taiwanese chipproducent TSMC van groene stroom voorzien met zijn compacte waterturbines.

Hiermee slaagt België er mee in om zijn steentje bij te dragen aan de groene productie van halfgeleiders. Turbulent, de producent van kleinschalige waterkrachtturbines, mag zijn compacte energiecentrales gaan plaatsen bij ’s werelds grootste chipfabrikant. In de eerste fase van de toepassing zou het gaan om slechts vijf kleine waterturbines. Hun productie komt uit op slechts 300kW. De chipfabrikant zou reeds hebben gevraagd om dit op te trekken naar 10MW, wat op zo’n 140 kleine turbinecentrales neerkomt. Deze eerste turbines zouden tussen oktober van dit jaar en mei van 2023 in gebruik genomen worden.

De keuze voor deze soort van energiewinning zou op het natte Taiwan voor zichzelf spreken: “Turbulent kan deze bestaande hydraulische structuren over heel het eiland hergebruiken voor duurzame energieproductie”, aldus Geert Slachmuylders, CTO bij Turbulent. Ook zou de voetafdruk van de installaties steeds beperkt zijn: “Onze lokale ecologische voetafdruk is zeer klein; vissen kunnen ongestoord doorheen de turbine zwemmen.”

Om de turbines in Taiwan verkocht te krijgen werken ze daar samen met Hydroton, een plaatselijke speler. Turbulent leverde eerder al turbines aan onder meer de Verenigde Staten, Portugal, Thailand en Congo. Hier willen ze het echter niet bij laten. Dit jaar zou het totale vermogen van de producent zon’ 1,5MW bedragen. Dit willen ze tegen 2025 optrekken naar 10MW.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business