datalek
Beeld via iStock

Een datalek kan je bedrijf lucratieve nieuwe contracten doen mislopen omdat klanten niet meer met je willen samenwerken.

Advertentie

De kost van een datalek kan hoog oplopen voor een bedrijf. Naast de herstelkosten om het lek op te lossen komen daar nog eens financiële gevolgen op de langere termijn bovenop. Uit een onderzoek van Kaspersky blijkt dat 57% van Belgische bedrijven nooit zou samenwerken met een bedrijf dat ooit slachtoffer werd van een datalek. Een statistiek die duidelijk illustreert hoe ernstig een datalek je reputatie kan beschadigen, met misgelopen omzet tot gevolg.

Lees ook: Wat moet je doen als je bedrijf te maken krijgt met een datalek?

Het gevaar van supply chain aanvallen

Toch lijken bedrijven zich daar nog niet helemaal bewust van. Vooral het risico van supply chain-aanvallen wordt nog schromelijk onderschat. Een supply chain-aanval vindt plaats wanneer een hacker doelbewust bedrijven aanvalt via een dienst van een derde partij waarvan zij afhankelijk zijn. Aanvallen op de supply chain zijn vaak uiterst moeilijk te detecteren, waardoor de aanvaller meer tijd heeft om in het netwerk te infiltreren, data te stelen en kwaadaardige tools zoals ransomware te installeren.   

“Cyberaanvallen op de supply chain worden steeds geavanceerder en complexer en treffen verschillende sectoren. Aangezien meerdere leveranciers kunnen bijdragen aan één product of dienst, kan het erg moeilijk zijn om het risico te beperken. Een kwetsbare supply chain kan onherroepelijke schade en verstoringen veroorzaken. Deze trend is reëel en neemt toe, en de noodzaak om actie te ondernemen”, licht Kaspersky-onderzoeker Jornt Van der Wiel de resultaten toe.

Cyberverzekeringen nog niet populair in België

Het onderzoek van Kaspersky peilt ook naar het gebruik van cyberverzekeringen in België. Minder dan een kwart van de bedrijven (24%) heeft al een verzekering voor risicobeheer van derden of een cyberweerbaarheidsverzekering afgesloten. Naast het minimaliseren van de verstoring van de bedrijfsvoering en het bieden van financiële bescherming tijdens een incident, kan een cyberverzekering ook helpen bij eventuele juridische en wettelijke problemen.

Het volledige rapport van Kaspersky over cyberbedreigingen in de supply chain kan je hier lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here