smartphoneverkoop crasht
Beeld via iStock

Het belooft een somber jaar te worden voor elektronicafabrikanten. Gartner voorspelt een daling in de verkoop van smartphones en pc’s.

Advertentie

De smartphonemarkt lijkt zich de laatste jaren van crisis naar crisis te moeten slepen. Nadat het wereldwijd uitbreken van de coronapandemie flink inhakte op de smartphoneverkoop in 2020, toonde 2021 teken van herstel. Maar in 2022 zien fabrikanten hun verkoopcijfers weer dalen. Gartner voorspelt maar weinig beterschap: aan het einde van jet jaar zullen er wereldwijd 7% minder smartphones verkocht zijn dan in 2022 (via Reuters).

Die negatieve voorspellingen trekken zich ook door naar de pc-markt. Die beleefde de coronajaren helemaal anders. Door het verplichte thuiswerken was er sinds lang meer vraag naar laptops en computers. In 2021 bereikte het aantal verkochte pc’s zelfs nog het hoogste peil sinds tien jaar. Maar voor dit jaar lijkt de pc-markt zich toch aan een daling van 9,5% te moeten verwachten, als de voorspellingen van Gartner daadwerkelijk uitkomen. Makers van pc-onderdelen zullen mee de dieperik ingezogen worden.

Lees ook: Verkoop moederborden dreigt in elkaar te stuiken in 2022

China grote boosdoener

Gartner zoekt de verklaring voor zijn pessimistische prognoses in de eerste plaats in China. Een land met 1,4 miljard inwoners heeft nu eenmaal een grote impact op de globale marktcijfers. Het strenge ‘zero-covidbeleid’ van de Chinese overheid gooide grote Chinese steden zoals Shanghai weer op slot. Dat had niet alleen nefaste gevolgen voor de productie van elektronica, maar ook op de verkoop. Zo zou de Chinese elektronicamarkt met 18% kunnen dalen in 2022.

Maar ook in de rest van de wereld laat de stijgende inflatie, de aanbodschaarste aan veel producten en de economische onzekerheid die de Russische invasie in Oekraïne veroorzaakt zich ook duidelijk merken. Voor geen van die bemoeilijkende factoren lijkt een snelle oplossing in zicht. De Europese smartphonemarkt staat ook nu al met 12% in het rood. Veel consumenten zien zich genoodzaakt om de aankoop van luxeproducten zoals elektronica eventjes uit te stellen.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here