3nm chips
Beeld via iStock

3nm-chips zorgen voor een nieuwe doorbraak in chiptechnologie. Samsung is de eerste grote fabrikant die de productie van dit type chips opstart.

Advertentie

De chipfabriek van Samsung zorgt voor een primeur door als eerste te starten met het produceren op grote schaal van 3nm-chips. Die zal Samsung voor zijn eigen producten gaan produceren, maar ook verkopen aan andere elektronicafabrikanten. Volgens Reuters hebben enkele niet nader genoemde Chinese elektronicafabrikanten al bestellingen geplaatst bij Samsung.

Met deze nieuwe generatie computerchips wil Samsung zich opwerken als de marktleider binnen de chipindustrie. Samsung volgt als chipaannemer op ruime afstand van het onaantastbare TSMC, dat chiponderdelen maakt voor onder andere Apple en Qualcomm die geen eigen chipfabrieken hebben.

5nm vs 4nm vs 3nm

Waarin verschillen 3nm-chips nu van de huidige marktstandaarden 5nm en 4nm? Het verkleinen van de node leidt tot betere prestaties en een zuiniger energieverbruik. De chips zullen dienen als component voor smartphone- en laptopprocessoren. Toekomstige vlaggenschipsmartphones en -laptops zullen dus nog krachtiger kunnen worden. De Samsung Galaxy S23 moet de eerste smartphone met dit type chip worden, net zoals de S22 één van de eerste toestellen met een 4nm-chip was. Ook Apple’s A16-chipset is gebouwd op een 4nm-node, een wijziging die Apple ook voor zijn M2-chip wil doorvoeren.

In afwachting zit de chipindustrie niet stil en kijken de grote chipfabrikanten al naar de volgende grote stap: chips met een 2nm-node. TSMC zou die vanaf 2025 op grote schaal willen beginnen produceren. Het Taiwanese bedrijf zou in de tweede helft van 2022 ook starten met de productie van 3nm-chips. Apple, Intel en AMD drummen in de rij om die chips als eerste te mogen ontvangen.

Lees ook: Waarom computerchips het nieuwe goud zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here