gezichtsherkenning
Beeld via iStock

In de nieuwe ethische richtlijnen van Microsoft rond het gebruik van artificiële intelligentie is er geen plaats meer voor Azure Face.

De algoritmen van Azure Face zouden in staat zijn om de emoties te kunnen aflezen van iemands gezicht, naast het herkennen van het geslacht en de leeftijd. De tool kon zelfs onderscheiden of een persoon make-up draagt. Microsoft verkocht deze AI-tool aan klanten, maar daar zal het bedrijf per direct mee stoppen. Dat maakt Microsoft bekend in hun nieuwe en aangescherpte ethische richtlijnen rond het gebruik van artificiële intelligentie.

Uit een onderzoek concludeerde Microsoft dat het gebruik van Azure Face teveel risico’s op schending van de privacy en discriminatie. Microsoft zet niet enkel een rem op de verkoop van de gezichtsherkenningstool, huidige klanten verliezen ook hun toegang tot de algoritmen vanaf 30 juni 2023.

Voor- en tegenstanders van artificiële intelligentie

Controverse rond gezichtsherkenningstechnologie is niet van gisteren. Al jarenlang buigen ethische onderzoekers zich over de mogelijke negatieve gevolgen over het gebruik ervan. Een kritiek die vaak klinkt is dat gezichtsherkenningstechnologie discriminatie en racisme in de hand werkt. Dat komt omdat de databases die worden gebruikt om algoritmen te trainen doorgaans meer afbeeldingen van blanke gezichten bevatten, waardoor ze die ook beter kunnen herkennen. Door de aanhoudende kritiek op gezichtsherkenning hebben bedrijven als IBM en Amazon al eerder aan de rem getrokken voor de ontwikkeling van nieuwe tools.

Dergelijke ethische discussies zijn ook noodzakelijk. Artificiële intelligentie vindt steeds beter zijn weg naar dagelijkse processen, dus we moeten ons bewust zijn van alle voor- en nadelen. Een bizar incident bij Google zal de discussie alleen maar aanscherpen.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here