Cyberaanvallen groot gevaar voor industriële bedrijven

Onderzoek van Trend Micro toont aan dat industriële bedrijven steeds vaker het doelwit worden van cyberaanvallen, met mogelijk grote gevolgen.

Dat cybercriminaliteit een stevige impact heeft op het bedrijfsleven, is al een tijdje geen groot nieuws meer. Het ziet er echter wel naar uit dat de focus van de cyberaanvallen verschuift, en dat nu ook elektriciteits-, gas-, en oliebedrijven steeds vaker in het vizier komen. Dat blijkt uit resultaten van The State of Industrial Cybersecurity, een onderzoek van Trend Micro. Zij zouden steeds vaker het slachtoffer worden, met aanvallen gericht op hun energiebevoorrading en productie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij beleidsmakers rond cybersecurity in productie-, olie-, gas- en elektriciteitsindustrieën, en dat in drie verschillende landen, zijnde de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, met 300 respondenten per land. Daaruit blijkt dat in de voorbije 12 maanden maar liefst 89 procent van alle bedrijven hinder ondervond door cyberaanvallen. In 56 procent van de gevallen hield de hinder meer dan vier dagen aan. Gemiddeld zou dit bedrijven zo’n 2,8 miljoen dollar kosten.

44 procent van de bevraagde bedrijven zou ook het afgelopen jaar tussen de 6 tot 10 keer verstoord zijn geraakt. Voor elektriciteitsbedrijven zouden de gemiddelde kosten op 3,4 miljoen dollar uitkomen. Dit ligt bij productie veel lager, zijnde 1,8 miljoen dollar. Ook zou er 48 procent van de bedrijven na de aanvallen geen noemenswaardige aanpassingen hebben gemaakt aan hun huidige infrastructuur om dit te voorkomen.

Niet onverwacht

Het nieuws van deze trend komt ook niet helemaal uit de lucht gevallen. Vorig jaar vond er een ransomware-aanval plaats op de Colonial Pipeline in de Verenigde Staten. Hierbij werd de volledige IT-infrastructuur achter de werking van de pijpleiding lam gelegd. De hackers eisten een slordige 4,4 miljoen dollar om alles terug vrij te zetten, wat uiteindelijk ook gewoon werd betaald. Het was een van de eerste aanvallen van deze schaal, waarmee meteen ook de ernst van de zaak duidelijk werd.

Ook met de huidige oorlog in Oekraïne is het belang van cyberveiligheid in dit soort industrieën duidelijk geworden. In het land werden deze bedrijven en industrieën als eerste geviseerd met cyberaanvallen, om zo het land proberen op zijn knieën te krijgen. Het ziet er dan ook naar uit dat dit nog een lange tijd zeer gegeerde doelwitten zullen blijven, zowel voor kleine hackersgroepen als nationale organisaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business