alex kipman hololens
Alex Kipman tijdens de voorstelling van Microsoft Mesh in maart 2021. Image Credit: Microsoft

Diensthoofd van Microsoft’s HoloLens-afdeling Alex Kipman moet wegens ongepast gedrag op de werkvloer het bedrijf per direct verlaten.

Advertentie

Met een interne mail die is uitgelekt door GeekWire kondigde Microsoft het vertrek van Alex Kipman aan. Kipman was al sinds 2001 actief bij Microsoft en leidde de mixed reality-afdeling waar onder meer de HoloLens onder valt. Naast een groot aandeel in de ontwikkeling van HoloLens-producten had Kipman ook een groot aandeel in de ontwikkeling van de Xbox Kinect. Hij moest de deuren van de Metaverse helpen openbeuken voor Microsoft.

Ten gevolge van het vertrek van Kipman zal Microsoft de mixed reality-afdeling gaan reorganiseren. Zo wordt opgedeeld in twee aparte divisies. De HoloLens zal voortaan deel uitmaken van de divisie die ontwikkeling van Windows leidt, wat doet vermoeden dat Microsoft mixed reality wil gaan inbedden binnen het Windows-ecosysteem. De ‘Presence & Collaboration’-ploeg zal naar Microsoft Teams verhuizen.

Machocultuur

Het noodgedwongen vertrek van Kipman komt toch niet helemaal onverwacht. Business Insider publiceerde opp 25 mei een vernietigend rapport over de ‘giftige machocultuur’ die achter de schermen heerst bij Microsoft. Kipman werd in dat rapport voorgesteld als de belichaming van die cultuur. De ingenieur zou zich meermaals schuldig hebben gemaakt aan het lastigvallen van vrouwelijke medewerkers en betrapt zijn geweest op het bekijken van pornografie tijdens vergaderingen. Microsoft heeft tot heden niet gereageerd op het rapport van Business Insider en ‘officieel’ staat het ontslag van Kipman hier dus los van.

Het bedrijf Microsoft kampt al jarenlang met schandalen en aantijgingen rond grensoverschrijdend gedrag door topmanagers. CEO Satya Nadella maakt er sinds 2019 een topprioriteit van om die cultuur om te keren. Bij die grote kuis bleef niemand gespaard, zelfs stichter Bill Gates zou vermoedelijk naar de uitgang zijn geduwd. Microsoft stelde in januari nog een onafhankelijke firma aan om zijn beleid rond grensoverschrijdend gedrag te laten onderzoeken. Het rapport van Business Insider trapt dus opnieuw een pijnlijke deuk in de reputatie van Microsoft.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here