Shot of an unrecognisable hacker using a cellphone and laptop in the dark

Een globaal onderzoek toont aan dat bedrijven wereldwijd zich zorgen maken over een uit de hand lopen van cyberaanvallen.

Advertentie

Dat cybercriminaliteit steeds meer en meer een plaag wordt, is geen echt geheim meer. Het ziet er echter wel naar uit dat bedrijven steeds meer moeite ondervinden om het groter wordende landschap van cyberaanvallen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een onderzoek van online beveiligingsbedrijf Trend Micro. Een groeiend aantal aan organisaties zou worstelen met het aflijnen van het landschap van cyberaanvallen. Dat zou ervoor mee voor zorgen dat ze deze dan ook minder effectief het hoofd kunnen bieden.

Het onderzoek werd gevoerd bij 6297 beleidsmakers in de wereldwijde IT- en bedrijfswereld, en dat over 29 verschillende landen heen. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat 73 procent van de globale organisaties toch bezorgd zijn over een zich steeds uitbreidende waaier aan aanvallen. Slechts 51 procent van de respondenten zou naar verluidt volledig in staat zijn om de breedte van het probleem in kaart te brengen.

Weinig doorzichtig

Een van de grote problemen zou een gebrek aan zichtbaarheid zijn in hun eigen systemen en die van cyberaanvallen. Zo’n 62 procent meldt dat er ‘blinde vlekken’ zijn die zo beveiligingsrisico’s vormen. De grootste boosdoener daar zouden cloud-omgevingen zijn. De respondenten meldden slechts 62 procent zichtbaarheid te hebben op dit soort aanvallen.

Dit zou volgens sommigen stevig worden versterkt door het internationale karakter van de bedrijven. Twee derde (65 procent) van de ondervraagden zou van mening zijn dat het globale karakter van de organisaties een breder oppervlakte geeft waar cybercriminelen gebruik van kunnen maken. Dit zou de bedrijven veel meer werk geven om alles goed op te kunnen volgen.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat net iets meer dan de helt van de ondervraagden stellen dat ze over voldoende gesofisticeerde tools beschikken om deze problemen allemaal op te kunnen lossen. Het landschap van de cybercriminaliteit is immers steeds in verandering, waardoor ze vaak niet over voldoende middelen beschikken om de nieuwe trends bij te kunnen benen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here