Opgestapte COO lag zwaar onder vuur bij Meta

Het vertrek van COO Sheryl Sandberg bij Meta blijkt toch geen verrassing te zijn, maar het resultaat van jarenlang opstapelende spanningen.

Gisteren maakte Mark Zuckerberg met een uitgebreide Facebook-post bekend dat zijn COO en loyale rechterhand Sheryl Sandberg gaat opstappen bij Meta. Het nieuws kwam als een verrassing, want de 52-jarige Sandberg was al sinds 2008 verbonden aan Facebook/Meta en stond als chief operating officer van het bedrijf bekend als één van de meest invloedrijke vrouwen in de hedendaagse ICT-sector. Een rapport dat Wall Street Journal vandaag naar buiten brengt werpt echter een heel andere licht op de zaak.

Hoewel Zuckerberg lovende woorden tekort schiet over Sandberg in zijn aankondiging, was de relatie tussen beiden achter de schermen van Meta een stuk minder warm. Mensen uit de persoonlijke kring van de opgestapte Meta COO vertrouwden de krant toe dat Sandberg al jarenlang op de rand van een burn-out balanceerde. De opeenstapeling van frustraties en conflicten met Zuckerberg werd haar uiteindelijk teveel.

Zondebok van Zuckerberg

De spanningen tussen Zuckerberg en Sandberg gaan naar verluidt al terug tot 2018, het jaar waarin de Cambridge Analytica-bom ontplofte voor Facebook. Zuckerberg zag in zijn COO de hoofdverantwoordelijke voor het schandaal. Hij plukte Sandberg in 2008 immers weg bij concurrent Google om een lucratief advertentiemodel uit te bouwen voor zijn bedrijf. Dat conflict zou nooit meer helemaal goed komen. Sandberg werd minder betrokken bij belangrijke beslissingen en kreeg naar haar gevoel te vaak en niet altijd terecht de schuld van alles wat misging in het bedrijf. Sinds de naamsverandering naar Meta en de verlegde focus op de Metaverse zou Sandberg volledig naar de achtergrond zijn geduwd binnen het bestuur.

Daarbovenop kwam nog eens het feit dat er op dit moment twee interne onderzoeken liepen tegen Sandberg, iets wat Meta tot nu toe geheim had gehouden. Sandberg werd ervan betwist geld uit de bedrijfskas te hebben gehaald om haar aanstaande huwelijk te financieren. Een ander onderzoek beschuldigt haar ervan een Britse krant onder druk te hebben gezet om een vernietigend artikel over de omstreden Bobby Kotick (Activision Blizzard), met wie Sandberg in het verleden een relatie had, uit de pers te houden. Die procedures zouden niet de directe aanleiding van het vertrek zijn, maar mogelijk waren ze wel de druppels die de emmer deden overlopen.

Inmiddels heeft Meta al een nieuwe COO aangeduid in de persoon van Javier Olivan. Sandberg blijft wel nog aangesteld in haar functie tot november en krijgt daarna een zitje in de raad van bestuur. Meta maakt een lastig 2022 door. Door een rem op de groei van advertentie-inkomsten kreeg het bedrijf al flinke klappen op de beurs te verwerken. De Metaverse moet de oplossing zijn voor al die problemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business