Belgische kmo’s scoren onvoldoende voor cybersecurity

Volgens een onderzoek van Skyforce hebben Belgische kmo's en micro-ondernemingen nog veel werk aan de winkel voor cybersecurity.

Uit cijfers van het Vlaams ministerie van Economie bleek dat 40% van de Vlaamse kmo’s in 2021 geconfronteerd werd met een cyberaanval die de IT-systemen tijdelijk platlegde. Voor kleinere bedrijven zijn de gevolgen van een cyberaanval vaak ook veel sterker voelbaar. Bedrijven van alle groottes moeten cybersecurity dus serieus nemen, maar bij kmo’s lijkt dat nog niet altijd het geval te zijn. Tot die conclusie komt Skyforce, een securitybedrijf uit Waterloo, na een bevraging bij 4032 Belgische kmo’s en micro-ondernemingen over hun cybersecurity-aanpak.

Wie zorgt voor de veiligheid?

Skyforce ziet sinds begin 2022 een explosie in het aantal phishing- en ransomwarepogingen en moet dagelijks 3 miljoen kwaadaardige verzoeken tegenhouden voor zijn klanten. Toch doet slechts een minderheid van de Belgische kmo’s, ongeveer 20% beroep op de hulp van externe experten om hun systemen te laten beveiligen. Bij vier op vijf bedrijven staat de manager hier zelf voor in of is het helemaal niet duidelijk wie nu zorgt voor de beveiliging.

Ook het delen van wachtwoorden blijkt een groot probleem te zijn bij werknemers van kmo’s: 60% deelde al een wachtwoord met een extern persoon. Zo zetten zij onbewust de deur open om gehackt te worden.

Meer back-ups

Er is toch ook een positieve conclusie die voortkomt uit het onderzoek van Skyforce: het maken van back-ups is met meer dan 55% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Bedrijfsleiders lijken dus wel in te zien dat ze hun belangrijkste gegevens preventief moeten bewaren om ze nog te kunnen herstellen wanneer het fout gaat. De volgende stap is dat men meer middelen gaat investeren in middelen die een cyberaanval helpen voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business