Flag USA and Europe isolated on sky background

De Europese Unie en de Verenigde Staten zullen hun investeringen in de chipindustrie met elkaar overleggen om zo een subsidiëringsrace te voorkomen.

Advertentie

Het pompen van geld in de chipindustrie zou geen nieuwe handelsoorlog mogen opleveren tussen Europa en de VS. Dat maakten beide partijen dit weekend naar verluidt bekend op de bijeenkomst van de Trade and Technology Council (TTC) in Parijs. Die informatie is afkomstig van persbureau Reuters. Zij zullen samenwerken om hun investeringen in de industrie gelijk te laten verlopen. Hiermee willen ze een subsidiëringsrace afwenden. De officiële bekendmaking zou snel moeten volgen.

Beide landen hebben gezien de aanhoudende chiptekorten sinds het begin van de coronapandemie besloten om zelf in te zetten op hun eigen chipproductie. Op de bijeenkomst gaven beide partijen toe dat dit middels een slechte coördinatie al snel zou kunnen uitdraaien op een nieuwe handelsoorlog, wat ze beide willen voorkomen. Daarnaast zullen ze ook kijken naar de huidige logistieke obstakels bij het vervaardigen en verspreiden van halfgeleiders. Er wordt volgens Reuters ook een nieuwe samenwerking aangekondigd om de online verspreiding van misinformatie tegen te gaan. Daarmee zouden ze zich in het bijzonder ook willen richten op de Russische berichtgeving rond het conflict met Oekraïne.

Diepere samenwerking

De TTC werd vorig jaar in juni in het leven geroepen door de EU en de VS. Hiermee hopen beide grootmachten om op vlak van technologie en handel intensiever samen te werken. Ze willen de trans-Atlantische handel uitbouwen en met hun fora kijken naar globale handelskwesties. Daarnaast kijken ze naar de logistieke problemen in de chipindustrie en manieren om grote techreuzen te kunnen reguleren. Beide partners zitten meerdere keren per jaar samen.

Het feit dat beide regio’s beslissen om intensiever samen te werken, lijkt alvast goed nieuws. Het ondersteunen van elkaars industrie kan voor beide machten vele voordelen opleveren. Gezien de nodige tijd die over het uitbouwen van een chipindustrie gaat, zullen we waarschijnlijk nog wel even moeten wachten alvorens we hier resultaat van zullen zien. Hoe dan ook hopen we dat deze overeenkomst snel wordt uitgevoerd om de investeringen zo eerlijk mogelijk te houden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here