Meta aangeklaagd door Keniaanse moderator

Een moderator uit Kenia trekt Meta voor het gerecht voor het uitbuiten van werknemers en neerhalen van vakbondsbewegingen.

Na het nodige toezicht door onder meer Europa en de Verenigde Staten lijkt nu ook het Afrikaanse continent zich mee in de strijd te gooien. Voormalig moderator Daniel Motaung van Meta trekt het bedrijf voor de rechter. Die informatie is afkomstig van persbureau Reuters. Volgens hem zouden het bedrijf en zijn onderaannemer verantwoordelijk zijn voor deplorabele werkomstandigheden. Daarnaast zou het bedrijf bezig zijn geweest met het inperken van pogingen om een vakbond op te starten. Dit laatste zou tevens de reden zijn waarom de moderator op straat werd gezet.

Naast Meta wordt ook onderaannemer Sama genoemd. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de moderatie van de Afrikaanse content. Er zou volgens de advocaten onder meer sprake zijn van een misleidende rekrutering waarbij werknemers een andere werkbeschrijving kregen dan waar ze voor werden aangenomen. Daarnaast zou er ook een gebrekkige mentale ondersteuning zijn geweest van de werknemers. Het occasioneel tegenkomen van zeer schadelijke inhoud zou er immers voor zorgen dat de moderatoren snel te maken hebben met psychologische problemen. Dit zou onvoldoende opgevolgd worden door het bedrijf, met getraumatiseerde werknemers tot gevolg.

Met de rechtszaak vragen de aanklagers om te beginnen een financiële tegemoetkoming voor de huidige en vroegere moderatoren. Daarnaast zouden de bedrijven ook meer moeten investeren in de mentale gezondheid van de werknemers en voldoende ondersteuning bieden. Ze vragen dat de regels voor het modereren van content die bijvoorbeeld in Ierland gelden overal toegepast moeten worden. Zo zouden ze slechts maximaal twee uren per dag blootgesteld mogen worden aan verontrustende content. Tot slot vragen ze dat de twee zich niet meer bezighouden met het neerhalen van de pogingen van de werknemers om een eigen vakbond op te richten.

Afrikaanse aandacht

Het is niet de eerste keer dat Meta voor gelijkaardige feiten op de vingers wordt getikt. Binnen zowel Europa als de Verenigde Staten heeft Meta daar reeds aardige sommen voor mogen ophoesten. Nu ook Afrika zich mee komt moeien, bestaat de kans wel dat het bedrijf er eindelijk de nodige aandacht aan zal moeten geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business