Apple Store gaat leveren

Voorstellen van Apple om het betalingssysteem in de App Store te wijzigen vallen bij de Nederlandse marktwaakhond op dove oren.

Advertentie

De strijd tussen Apple en de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijft zo te zien aanhouden. Nieuwe regelingen rond betalingen op het App store-platform van Apple zouden volgens de marktregulator alweer onvoldoende blijken. Dat blijkt uit een bericht van 9to5Mac en de Coalition for App Fairness. In het voorstel zou Apple oplossingen hebben aangeboden om dating apps mogelijk met externe betalingssystemen te laten functioneren. Het afwijzen van het nieuwe voorstel leidt waarschijnlijk tot nieuwe boetes voor Apple.

In september van 2021 startte de ACM een onderzoek rond de betaalsystemen voor datingapps op de Apple App Store na een klacht van Match Group, het moederbedrijf achter onder meer Tinder. Zij vonden het niet eerlijk dat ze enkel gebruik mochten maken van het verplichte betaalsysteem van Apple waar de app-winkel tevens een mooie commissie op rekent. Dit zorgde ervoor dat de ACM aan Apple vroeg om wijzigingen door te voeren in het betaalsysteem. Zij weigerden, waardoor de regulator overging tot het uitdelen van boetes.

Opstapelende boetes

In januari ging een regeling van start waarbij Apple 5 miljoen euro moest ophoesten voor elke week dat het niet aan de eisen van de ACM voldeed. Het bracht gedurende deze periode enkele voorstellen aan. Deze werden echter steeds door de regulator van tafel geveegd, waardoor de boetes gedurende 10 weken opliepen tot het maximum van 50 miljoen euro. Het bedrijf bleef met bijkomende voorstellen komen, die ook telkens net als het huidige onvoldoende waren.

De ACM gaf al aan enkele weken nodig te hebben om te kijken naar verdere opties. Wat het laatste voorstel van Apple juist allemaal omvatte, is tot nu toe nog niet bekend gemaakt. Volgens 9to5Mac zou er echter al wel iets van verbetering merkbaar zijn in de nieuwe stappen. Het belooft alvast geen eenvoudige klus te worden om tot een gezamenlijke oplossing te komen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here