Nieuws

Vlaanderen: vruchtbare grond voor start-ups

Met een nieuw dashboard en campagne wil Vlaanderen zich definitief op de kaart zetten als een regio waar start-ups kunnen floreren.

Een eerste stap naar die doelstelling is de lancering van een digitale hub die de meest veelbelovende start-ups en scale-ups in Vlaanderen samenbrengt. Dit nieuwe dashboard werd gisteren tijdens een Vlaamse economische top ingehuld door minister-president Jam Jambon. Het Nederlandse databedrijf Dealroom zal met real-time statistieken het Vlaamse start-uplandschap in kaart brengen. Inmiddels zijn al meer dan 2.000 Vlaamse start-ups geregistreerd in het dashboard.

Het dashboard kan je raadplegen via de link flanders.dealroom.co. Je vindt er onder meer gegevens over investeringsrondes en het aantal werknemers bij die start-upbedrijven. De data leren ons dat de Vlaamse techindustrie boomt als nooit tevoren. In 2022 haalden alle bedrijven tezamen al meer dan 300 miljoen euro vers kapitaal op, waarmee het record uit 2021 (816 miljoen euro) aan diggelen lijkt geslagen te zullen worden. Op dit moment zijn ook meer dan 42.000 werknemers actief bij een start-up of scale-up. De gegevens moeten start-ups helpen niet alleen investeerders aan te trekken, maar ook nieuw personeel te vinden. Zo wil Vlaanderen start-ups beter ondersteunen in hun groeispurt.

Startup.Flanders

Maar Vlaanderen wil ook aan zijn innovatie-imago werken. Ondanks de sterke groei blijft Vlaanderen als techhub nog te veel onderbelicht in het buitenland. De Vlaamse overheid wil zich kunnen zetten naast de meest vooruitstrevende techhubs binnen Europa en wereldwijd. Daarom zal er naast de lancering van het dashboard ook een jaarlijks State of Flanders Tech-rapport worden gepresenteerd op basis van de gegevens van Dealroom. Als kers op de taart is de Vlaamse overheid nog een marketingcampagne genaamd Startup.Flanders aan het uitwerken, die tegen eind dit jaar moet worden gelanceerd.

Brussel staat als hoogste Belgische stad genoteerd op de 21e plaats in de Startup Heatmap Europe, een ranglijst die op basis van populariteit en investeringen Europese steden rangschikt op meest geschikt om een start-up op te richten. Antwerpen is de beste vertegenwoordiger voor Vlaanderen op de 29e plaats. De top 5 bestaat uit Londen, Berlijn, Amsterdam, Parijs en München. Wereldwijd moeten de Europese steden wel onderdoen voor de techhubs in de Verenigde Staten en Azië.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business