cloud computing
Image: iStock

Het breder gebruik van artificiële intelligentie is de grootste drijfveer voor investeringen in publieke cloud volgens Gartner.

Advertentie

De cloud is de katalysator van digitale transformatie. Dat blijkt duidelijk uit de voorspellingen van Gartner voor de cloudindustrie in 2022. Het analysebureau ziet in 2022 de totale globale investeringen van bedrijven in publieke cloud oplopen tot 494,65 miljard dollar. Dat zou een stijging met 20% zijn van wat bedrijven in 2021 hebben gespendeerd aan het uitbreiden van hun cloudinfrastructuur.

Artificiële intelligentie en hybride werken

Aan de basis van die toegenomen investeringen ligt artificiële intelligentie. Nu kunstmatige intelligentie meer zijn weg begint te vinden in businessprocessen, hebben bedrijven nood aan meer computerkracht om AI te doen renderen. Maar ook het hybride werken duwt bedrijven richting de cloud. In plaats van te investeringen in fysieke desktops en servers zoekt men naar virtuele alternatieven die werknemers van waar ze werken toegang kan geven tot de belangrijkste data en waar men die data ook voldoende kan beveiligen.

De grootste groei voorziet Gartner dan ook in de zogenaamde ‘as-a-service’-modellen, waarbij providers hun oplossingen in abonnementsvorm aanbieden. De provider zorgt er dan mee voor dat de technologie altijd performant en voldoende beveiligd blijft. Sinds de opkomst van cloud is het ‘as-a-service’-model niet meer weg te denken uit de ICT-wereld. IaaS (infrastructure-as-a-service) zou met 31% de grootste groei kennen in 2022. Daarna volgen DaaS (desktop-as-a-service) en PaaS (platform-as-a-service) met een groei van 25-30%.

Op weg naar 1 biljoen

Volgens Gartner zal de cloudindustrie na 2022 zijn plafond nog lang niet bereikt hebben. In 2023 moeten de voorspellingen oplopen naar 600 miljard dollar. Als deze groeisnelheid zich verder zet, is de cloudindustrie goed op weg om binnen enkele jaren al een biljoenenbusiness te zijn. De grote providers zullen het graag horen.

De industrie wordt vandaag de dag gekenmerkt door drie grote spelers die bijna 60% van de globale markt controleren (cijfers: Statista). AWS, de cloudafdeling van Amazon, staat bovenaan met een marktaandeel van meer dan 30%. Azure en Google Cloud volgen met ongeveer 20% en 10%. Alibaba en IBM vervolledigen de top 5.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here