Nieuws

Hogeschool VIVES kan lessen hervatten na cyberaanval

cyberaanval
Image: iStock
De paasvakantie zit erop voor de studenten van hogeschool VIVES. Na een cyberaanval kunnen de lessen vanaf vandaag weer hervatten.

De directie van hogeschool Vives heeft bevestigd dat de lessen vanaf vandaag weer normaal kunnen doorgaan. Op 8 april probeerden hackers toe te slaan bij de hogeschool. Ze drongen binnen op de servers om data van studenten en docenten buit te maken. Dat wist het IT-team te voorkomen, maar ze moesten wel drastisch ingrijpen en alle systemen plat leggen. Gisteren waren de systemen nog niet voldoende hersteld om de lessen alweer te hervatten.

Hogeschool VIVES moest al zijn studenten en docenten via hun persoonlijke mail contacteren om hen te vragen hun wachtwoord te resetten. Door de vakantie had niet iedereen tijdig die instructies al kunnen lezen en sommige docenten konden niet via privékanalen bereikt worden waardoor zij naar de campus moesten komen om hun account te herstellen. Ook was de voorbereiding van de lessen ernstig verstoord geraakt door de technische problemen. Het kwam dus niet slecht uit om de paasvakantie met nog een dagje te verlengen voor de studenten. Het online leerplatform is altijd wel bereikbaar gebleven. Nu de nodige gegevens weer hersteld zijn, kunnen de lessen opnieuw hervatten.

Onderzoek loopt

Wie achter de cyberaanval zit en wat het motief was, dat is voorlopig nog onbekend. Hogeschool VIVES werkt samen met de lokale politie om het incident te onderzoeken. Wellicht ging het om een klassieke ransomware-aanval waarbij hackers de data wilden buitmaken om er een losgeld voor te vragen. De directie benadrukt wel met klem dat er geen persoonlijke gegevens van studenten of docenten effectief zouden uitgelekt zijn.

Lees ook: Hoe bescherm je je bedrijf tegen ransomware?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business