Een Frans hof van beroep schuift de vraag van Google om een boete van 150 miljoen euro te laten vallen volledig van tafel.

Google zal er dit keer niet zo makkelijk van af komen. Een Franse monsterboete voor Google blijft gelden. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. De boete van 150 miljoen euro werd in 2019 gevorderd voor oneerlijke en anti-competitieve praktijken van de zoekgigant. Het bedrijf koos er meteen voor om beroep aan te tekenen bij een Frans hof. Dat kwam gisteren met de uitspraak dat de boete blijft gelden.

In 2019 werd Google door de Franse concurrentiewaakhond op het matje geroepen. Er zou sprake zijn geweest van oneerlijke concurrentie en het gebruik van ‘ondoorzichtige en moeilijk verstaanbare regels’, waarna de regulator het bedrijf een boete oplegde. Google Ads, de eigen advertentiedienst van het bedrijf, zou zijn eigen content en berichten hoger hebben geplaatst in de zoekopdrachten. Frankrijk bestempelde dit als oneerlijk voor de andere advertentiediensten en gaf Google een boete van 150 miljoen euro. Dat ging hiertegen in beroep, maar lijkt in de kwestie toch steeds aan het kortste eind te trekken.

Verworpen extra’s

De Franse regulator vroeg naast de boete nog om drie bijkomende maatregelen. Twee daarvan werden door het hof ook overroepen. Eentje daarvan eiste dat Google een nieuwe tool in het leven zou roepen waarmee Franse klanten klachten konden indienen. Bij de tweede zou het bedrijf verplicht worden om een jaarlijkse rapportage leveren. Deze zou het aantal websites moeten bevatten waarvan de Google Ads-account werden geschorst indien zij de regels niet respecteren. Daarnaast moesten ook de regels vermeld worden die geschonden zouden zijn.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here