Nieuws

Militaire inlichtingendienst ADIV ontkent aankoop van Huawei-routers

huawei
Image: iStock
Het nieuws dat de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV wifi-routers bij Huawei zou hebben aangekocht, blijkt niet te kloppen.

Het Laatste Nieuws kwam gisteren met een rapport naar buiten dat ADIV, de inlichtingendienst van het Belgische leger, nieuwe wifi-routers zou hebben aangekocht bij Huawei. In de nasleep van de cyberaanval op Defensie in december vorig jaar was er nood aan nieuwe netwerkhardware. Maar dat één van de belangrijkste militaire instellingen van ons land daarvoor in zee ging met een bedrijf dat aanzien wordt als een potentiële bedreiging voor staatsveiligheid, viel in slechte aarde. Kamerlid Theo Francken (N-VA) haalde in een tweet fors uit naar het leger:

https://twitter.com/FranckenTheo/status/1511930966247419909?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1511930966247419909%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.hln.be%2Ftech%2Fmilitaire-inlichtingendienst-koopt-wifirouters-van-huawei-niet-goed-voor-de-geloofwaardigheidacce9299%2F

ADIV kwam via het persagentschap Belga al snel met een rechtzetting naar buiten. Vice-admiraal Wim Robberecht verklaarde daarin dat het rapport cruciale zaken uit zijn context trekt. De inlichtendienst bevestigt wel dat er nieuwe routers zijn aangekocht op 25 februari, uit veiligheidsredenen mag de leverancier niet vermeld worden. Die waren noodzakelijk om analyses te kunnen uitvoeren van de Russische invasie in Oekraïne. Maar na slechts enkele dagen werden die routers al vervangen door toestellen die Defensie in stock had staan. Zowel de nieuw aangekochte routers als degene die daarna in gebruik zijn genomen, zijn niet afkomstig van Huawei of een andere Chinese leverancier, maakt ADIV zeer duidelijk in de verklaring.

Op de zwarte lijst

Het zou ook onmogelijk moeten zijn dat potentiële gevaarlijke netwerkapparatuur nu nog aangekocht of in gebruik zou worden genomen door militaire instanties, gaat de verklaring verder. De militaire inlichtingendienst deelt de conclusie van Staatsveiligheid dat ‘de huidige evolutie van Chinese technologie in relatie tot Chinese inlichtingendiensten een reden tot bezorgdheid is.’ Ook moeten alle aankopen door ADIV eerst worden goedgekeurd door een parlementaire commissie.

Sinds 2020 gelden er strenge beperkingen op de aanwezigheid van Chinese technologie in kritieke netwerkinfrastructuur. De regel geldt dat maximaal 35% van de infrastructuur van Chinese makelij mag zijn. Daarmee gaf Staatsveiligheid gehoor aan de druk van de Amerikaanse regering om hun voorbeeld te volgen en spelers als Huawei en ZTE te verbannen. Tot een formeel verbod is het wel nooit gekomen, maar weinig bedrijven durven het nu nog aan om met Huawei in zee te gaan. Voor hun 5G-netwerken kozen de grote telecomoperatoren voor Ericsson en Nokia.

Vormt Huawei een gevaar?

Tot heden zijn die zogenaamde achterpoortjes die de Chinese inlichtingendienst rechtstreeks toegang zou geven tot de netwerkdata van klanten wel nog nooit gevonden. Cybersecurity-experts beschouwden de vermeende deal tussen de inlichtingendienst en Huawei dan ook eerder als een vorm van hypocrisie dan een directe bedreiging voor de nationale veiligheid. Al blijft de geopolitieke situatie een donkere wolk die boven Huawei hangt.

Het bedrijf Huawei blijft inspanningen leveren om Europa te overtuigen van hun onschuld. Mede daarom opende ze in 2019 het Huawei Cyber Security Transparency Centre in Brussel, op een steenworp van de gebouwen van de Europese Unie. Het centrum staat open voor bedrijven, overheidsinstanties en onafhankelijke testinstituten om een blik achter de schermen te krijgen over hoe Huawei omgaat met de beveiliging van zijn apparatuur en verificatietests op de technologie uit te voeren.


Update 08/04/2022 13u25: Huawei België heeft het volgende statement met ons gedeeld:

“Cyberveiligheid en privacybescherming zijn Huawei’s topprioriteiten. We hebben meer dan 350 internationale veiligheidscertificaten voor een resem aan producten. Geen van onze producten heeft ooit een grote netwerkstoring veroorzaakt. We hebben nog nooit een ernstige inbreuk op de cyberveiligheid meegemaakt, waar ook ter wereld, ook niet tijdens onze 20-jarige aanwezigheid in Europa.”

“Ons Cyber Security & Transparency Centre in Brussel staat klanten en onafhankelijke testorganisaties toe om objectieve en onafhankelijke beveiligingstests en verificaties uit te voeren volgens door de industrie erkende cyberbeveiligingsnormen en best practices. Sinds de opening van het center in 2019 zijn regelmatig cruciale en delicate onderdelen van verschillende producten onder de loep genomen door overheidsinstanties, waarbij Huawei`s producten consequent veilig zijn bevonden van eventuele kwaadwillige activiteiten. Iedereen is welkom voor een bezoek aan ons Cyber Security & Transparency Centre.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business