samsung financiële resultaten
Samsung boekte te midden van de chipcrisis een recordwinst. Image: iStock

Door de torenhoge vraag aan halfgeleiders mag Samsung straks zijn hoogste operationele winst in jaren rapporteren.

Advertentie

Samsung deelt vandaag al een voorproefje van hun financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2022. Daarin rapporteert de Zuid-Koreaanse gigant een operationele winst, dat is de winst zonder interesten en belastingen meegerekend, van afgerond 14 biljoen won (10,54 miljard euro). Daarmee doen ze bijna een biljoen won beter dan wat de analisten van Reuters voorspelden en het zou ook het beste openingskwartaal voor Samsung sinds 2018 zijn.

Samsung mag voor het financiële succes een bloemetje opsturen naar zijn chipafdeling. Die deed het nooit beter dan in de eerste maanden van 2022 en was goed voor bijna 50% van de winst. Omdat de vraag naar chiptechnologie constant hoog blijft, bleef de prijs die de fabrikanten kunnen vragen ook op een stabiel (hoger) niveau liggen. Hoe cynisch het ook klinkt, het illustreert nog maar eens dat de huidige tekorten de chipfabrikanten eigenlijk helemaal niet zo slecht uitkomen. Samsung zal in de komende jaren forse investeringen maken om zijn productiecapaciteit nog meer op te schalen. Op termijn wil Samsung de grootste producent ter wereld worden van halfgeleiders, een cruciale component in de productie van computerchips.

Het is wel niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de chipafdeling van Samsung. Er loopt op dit moment een onderzoek naar mogelijk gefoefel met bestellingen door de leidinggevenden van de chipfabrieken.

Kleine terugval voor smartphones

Normaal gezien is de smartphone-afdeling van Samsung de primus van de klas, maar met een operationele winst van 4,04 biljoen won (3 miljard euro) kent die een kleine terugval in vergelijking met 2021. Dat komt mogelijk omdat de S22-reeks, meestal de best verkochte smartphone in het eerste kwartaal, begin februari lanceerde, terwijl we de S21 vorig jaar al in januari te zien kregen. Er zouden nu ongeveer 8 miljoen S22-toestellen verkocht zijn. Of dat voldoende is om Apple opnieuw van de troon te stoten in de smartphonemarkt, zijn de analysebureaus nog volop aan het uitrekenen. Half maart lanceerde Samsung ook nog twee nieuwe Galaxy A-smartphones om met een compleet portfolio het tweede kwartaal te kunnen aanvatten. Samsung zette zoals veel techbedrijven zijn verkoop ook stop in Rusland, al heeft die markt slechts een beperkt aandeel in de globale verkoopcijfers.

samsung s22
Image Credit: Samsung

Samsung zal hun volledige financiële rapport later deze maand bekend maken. Als deze eerste voorspellingen kloppen, mogen ze de soju alvast koud zetten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here