apple

De Nederlandse mededingingsautoriteit spant een rechtszaak aan tegen Apple wegens een monopolie-houding in zijn app-winkel.

Advertentie

Apple moet het opnieuw voor de rechter gaan uitleggen. Die informatie is afkomstig uit een persbericht van de Stichting Consumer Competition Claims, wat door Bloomberg werd opgepikt. Volgens de stichting zou Apple gebruik hebben gemaakt van zijn monopolie-positie. Hierdoor zouden klanten teveel hebben moeten betalen. De schadevergoeding zou kunnen oplopen tot wel 5,5 miljard euro.

“Het gedrag van Apple is onrechtmatig”, zo gaat de stichting op haar website verder. “Consumenten betalen uiteindelijk voor de excessieve, monopolistische tarieven van Apple en het gebrek aan keuzevrijheid. Ontwikkelaars van apps rekenen de excessieve tarieven (meestal 30%) namelijk door aan consumenten.” Europese burgers die reeds apps hebben gekocht via de App Store op hun iPhone of iPad, of in-app aankopen hebben gemaakt, kunnen zich hier aanmelden voor de Europese Apple Claim.

Schot in de roos?

Daarmee is het niet de eerste keer dat Nederland het techbedrijf in het vizier neemt. Na herhaaldelijke klachten startte de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt vorig jaar een onderzoek op naar de App Store. Match Group, het bedrijf achter datingapps zoals Tinder, meldde hinder te ondervinden van het monopolie van Apple. De ACM legde daarom de techreus een boete op van 5 miljoen euro voor elke week dat het geen aanpassingen zou doorvoeren. Apple diende vorige week een nieuw voorstel in bij de ACM, wat uiteindelijk toch weer onvoldoende bleek. Daarmee liep de boete op tot het maximum van 50 miljoen euro.

Het lijkt wel dat de druk op de grote techbedrijven stilaan aan het stijgen is, en dat ook Apple binnenkort zal moeten buigen. Google introduceerde vorige week al een nieuw experiment waarbij het twee verschillende betaalsystemen toelaat in zijn Play Store. Of dit uiteindelijk succesvol wordt, moet nog blijken. Apple moet echter zelf de rekening maken of het de toenemende antitrust zaken het hoofd wilt bieden, met alle mogelijke boetes tot gevolg, of om toch de nodige flexibiliteit aan zijn App Store toe te voegen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here