Nieuws

Google test alternatief betalingssysteem voor derde partijen

Chinese apps
Google lanceert een nieuw systeem waarbij gebruikers hun betaalopties voor apps van derde partijen zelf kunnen selecteren, met Spotify als koploper.

Er lijkt een einde te komen aan de monopolies van de techreuzen en hun appwinkels. Google start een pilootprogramma waarbij het betaalsystemen van externe partners test. Het bedrijf kondigde de komst van deze nieuwe functie aan op zijn Android-ontwikkelaarsblog. Het bedrijf zal een tweede betaaloptie voorzien dat naast dat van de Play Store werkt. In de eerste fase zullen slechts een handvol ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen. De functie wordt uitgetest in een beperkte hoeveelheid landen.

Een van de eerste bedrijven die met het nieuwe systeem mag werken is Spotify. Gebruikers die de app via de Google Play Store kochten, zullen later dit jaar de keuze krijgen tussen twee betaalsystemen. Ze zullen hun betalingen ofwel kanalen van Google of die van Spotify zelf kunnen laten verlopen.

Spotify is alvast verheugd met deze nieuwe functie: “We zijn blij om samen te werken met Google om deze aanpak van betaalkeuzes en kansen te verkennen voor ontwikkelaars, gebruikers en het volledige ecosysteem van het internet”, aldus Alex Norström, Chief Freemium Business Officer bij Spotify. “We hopen dat het werk dat we samen doen een pad zal effenen waar de rest van de industrie baat bij heeft.”

Epic Games-effect

Apple en Google liggen al een tijdje onder vuur voor de werking van hun appwinkels. Ontwikkelaars moeten een flink deel van hun inkomsten afgeven aan de eigenaars van die winkels. Bovendien worden ze verplicht om de betalingen steeds via de systemen van de appwinkels te laten gaan. In 2020 trok gameontwikkelaar Epic Games aan de alarmbel, en werd daarin bijgestaan door een reeks andere bedrijven, waaronder Spotify. Epic Games spande een rechtszaak aan tegen Apple, maar moest grotendeels in het stof bijten. De druk op Apple en Google begon echter te stijgen, door zowel bedrijven als overheidsregulatoren waardoor ze toch enkele toegevingen deden. Zo werd bijvoorbeeld de commissie verlaagd voor kleinere ontwikkelaars.

De implementatie van deze twee verschillende betaalsystemen is ook geen volledige verrassing. Eerder besloot Zuid-Korea dat de appwinkels een alternatief betalingssysteem moesten aanbieden. Het is dan ook dit systeem dat Google nu uitbreidt en naar de rest van de wereld brengt.

Het nieuws van deze zet van Google kan mogelijk verreikende gevolgen hebben voor techreuzen en hun appwinkels. Zo zal de monopolie-houding van de grote appwinkels aanzienlijk uitgehold worden, en ook ontwikkelaars zullen er beter bij varen. Of ook Apple met een soortgelijk systeem komt voor de App Store, is voorlopig onbekend. De vraag is of het zich lang kan permitteren van achter te blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business