app store

De Apple App Store, die al enige tijd onder vuur ligt in Nederland rond betalingsmethodes voor de apps, lanceert een nieuw voorstel.

Advertentie

Update 28/03/2022: De ACM heeft het voorstel van Apple niet geaccepteerd, waardoor het bedrijf zich aan nieuwe boetes mag verwachten. Als het niet snel met nieuwe aanpassingen komt, is de kans groot dat de totale som van de boetes aanzienlijk hoger komt te liggen.


Het ziet er niet naar uit dat Apple er zo makkelijk vanaf komt. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) legde het bedrijf voor de negende week op rij een boete op. Apple worstelt al een tijdje met het doorvoeren van aanpassingen aan de betalingsmethodes voor bepaalde apps in Nederland. De regulator legde het bedrijf opnieuw een straf op. Apple komt nu echter wel met een nieuw voorstel om toch aan de eisen van de ACM tegemoet te komen. Dat meldt persagentschap Reuters.

Vorig jaar in september startte de ACM een onderzoek naar de Apple App Store. Match Group, het bedrijf achter datingapps zoals Tinder, diende een klacht in rond het huidige systeem. Ontwikkelaars mogen enkel gebruikmaken van het betalingssysteem van Apple zelf, en niet van derde partijen. Dit zou er volgens Match Group voor zorgen dat ze niet zomaar kunnen communiceren met hun klanten rond mogelijke betalingen. Na het onderzoek vroeg de ACM aan Apple om zijn systeem aan te passen om dit te voorkomen. De techreus ging daar niet op in, waarna de regulator het bedrijf een deadline en boetes oplegde.

Geen zakgeld

Sinds januari is Apple in Nederland verplicht om elke week dat het niet aan de eisen van de ACM voldoet 5 miljoen euro te betalen. Na negen weken komt het totaal nu dus op 45 miljoen euro te liggen. Het maximum bedraagt 50 miljoen euro.

Apple liet de voorbije weken weten dat het de nodige aanpassingen doorvoerde om aan de eisen te voldoen. De ACM bleek echter niet onder de indruk en vroeg bijkomende aanpassingen. De techreus zou nu echter een nieuw voorstel hebben gedaan, wat momenteel door de regulator wordt onderzocht. De exacte inhoud van het nieuwe voorstel is nog onbekend.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here