PARIS, FRANCE - SEP 28, 2018: Directly above view of New Amazon Cardboard box against yellow background. Amazon Prime is the online paid subscription service offered by Amazon.com web-commerce site

Enkele leveranciers van techreus Amazon zouden naar verluidt banden hebben met Oeigoerse dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang.

Advertentie

Daarmee komt de winkelgigant mogelijk in nauwe schoentjes te zitten. Deze samenwerking blijkt uit een rapport van het Tech Transparancy Project (TTP), wat door techsite Engadget werd opgepikt. Volgens het rapport zouden vijf leveranciers van Amazon direct of indirect verbonden zijn met dwangarbeid door Chinese minderheden in Xinjiang. Deze leveranciers zouden verantwoordelijk zijn voor de productie van Amazon-producten, waaronder de Echo, Fire TV en Kindle.

Volgens het TTP zouden drie van de vijf leveranciers, zijnde Luxshare Precision Industry, AcBel Polytech en Lens Technology zelf gebruikmaken van dwangarbeid. Twee andere, GoerTek en Hefei BOE Optoelectronics, zouden indirect betrokken zijn. Hun leveranciers zouden dan weer wel banden hebben met de gedwongen werkkrachten. TTP stelt in het onderzoeksrapport ook dat Luxshare Precision Industry in het verleden ook al gelinkt werd aan techreus Apple.

“De bevindingen roepen vragen op over de blootstelling van Amazon aan de Chinese onderdrukking van Oeigoeren in Xinjiang – en de mate waarin de e-commerce-reus zijn relaties met leveranciers deftig uitpluist”, aldus het rapport. “Amazon stelt dat zijn leveranciers ‘geen gedwongen arbeid mogen gebruiken’ en dat het ‘geen leveranciers tolereert die werknemers verhandelen of hun werknemers uitbuiten middels bedreigingen, kracht, dwang, ontvoering of fraude’. De lijst met leveranciers stelt echter wel iets anders.”

Bekend probleem

Het Tech Transparancy Project is een onafhankelijke onderzoeksgroep. Zij trachten met hun rapporten de grote technologiebedrijven verantwoordelijk te houden voor hun invloed op de maatschappij. De problemen rond de uitbuiting van de Oeigoerse minderheid in China zijn dan ook al een tijdje aan de gang. Apple zou reeds meerdere malen verbonden zijn geweest aan de praktijken. Vorig jaar blokkeerden de Verenigde Staten ook nog DJI voor investeerders vanwege hun banden met de uitbuiting van Oeigoeren.

In 2020 zouden enkele grote techbedrijven, waaronder Apple, Facebook, Google en ook Amazon al hebben aangegeven dat ze strenger gingen toezien op dwangarbeid bij hun leveranciers en partners. Indien de nieuwe informatie over de leveranciers van Amazon klopt, dan lijkt Amazon toch de bal flink mis te slaan.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here