Analyse, Nieuws

Koers Apple overschrijdt (kort) magische grens van 3 biljoen dollar

De koers van Apple heeft gisteren een astronomisch beursrecord bereikt: het bedrijf was even 3 biljoen dollar waard. The sky lis the limit.

3 januari 2022, 19u45. Op de Amerikaanse beurs stijgt de koers van één Apple-aandeel naar 182,85 dollar. De hoogste prijs per aandeel die de iPhonebouwer tot heden heeft laten optekenen. Maar dat is niet de reden waarom dat cijfer zo historisch is. Door de prijsstijging wordt de marktkapitalisatiewaarde van Apple, een cijfer dat je bekomt door de waarde van alle beschikbare aandelen van een bedrijf samen te voegen, even over de 3 biljoen dollar getild. Een magische kaap die geen enkel bedrijf Apple al heeft kunnen voordoen.

Uiteindelijk zou Apple de beursdag aftikken op een koers van 182,01 dollar per aandeel waarmee ze opnieuw onder de 3 biljoen zakten. Maar het nieuws illustreert nog maar eens het succes van Apple dat geen plafond meer lijkt te kennen.

1,2,3 biljoen

Het financiële succes van Apple mag voor een groot deel worden toegeschreven aan Tim Cook. Wanneer die in 2011 de scepter overneemt van de betreurde Steve Jobs, doet hij iets wat Apple in 15 jaar niet meer had gedaan: een dividend uitkeren aan aandeelhouders. Tim Cook begreep veel beter dan zijn leermeester, die eerder wantrouwig tegenover het kapitalistische systeem stond, hoe de beursbonzen van Wall Street op hun wenken te bedienen. Volgens cijfers van De Tijd keerde Apple onder bewind van Cook al meer dan 400 miljard aan dividenden uit. Dan ben je natuurlijk graag gezien op de beurs.

Bovendien tilt Cook ook de omzet van het bedrijf naar recordhoogtes. In het vierde kwartaal van 2021 noteerde Apple een omzetstijging van 30 procent in vergelijking met het jaar 2020. De iPhone is vandaag de dag nog steeds de cash cow bij uitstek voor Apple, maar het aandeel van de iPhone in de omzet van Apple is aan het slinken. Zo liet de Services-afdeling, waar onder meer de App Store onder hoort, de sterkste groei noteren in 2021. Al is die bussinesstak niet vrij van controverse door de antitrustrechtszaak met Epic Games die al anderhalf jaar aansleept. Ook Apples wearables zijn flink aan het groeien.

Apple App Store
De App Store blijkt zeer winstgevend te zijn. Image: iStock

Voor haar gulheid en sterke financiële resultaten wordt Apple beloond op de beurs. In 2018 overschrijdt de marktwaarde de grens van 1 biljoen dollar. Slechts twee jaar later is die marktwaarde al verdubbeld naar twee biljoen dollar en voor het derde biljoen heeft Apple zelfs maar anderhalf jaar nodig. Het lijkt slechts kwestie van tijd vooraleer Apple de kaap opnieuw (en definitief) zal ronden.

Zekerheid in onzekere tijden

Toch is het opvallend dat de koers van Apple net nu een nieuw beursrecord neerzet. We leven immers al bijna twee jaar lang in grillige en onzekere economische tijden. Ook de technologiesector zit in de wurggreep van de coronapandemie. Chipfabrikanten hebben hun productieachterstand die ze in de lente en zomer van 2020 opliepen nog steeds niet kunnen wegwerken. Dat heeft ook een impact op de productiecapaciteit van Apple. Zo moest Apple de productie van iPads en Macbooks terugschroeven en werd bij de aankondiging van de iPhone 13 gewaarschuwd voor beperkte voorraden. Cook heeft die problemen ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Toch lijkt het Apple maar weinig te deren. Hun producten blijven verkopen als zoete broodjes en investeerders blijven hun vertrouwen uitspreken in de iPhonebouwer.

De coronapandemie heeft natuurlijk wel een gunstig klimaat gecreëerd voor de techgiganten. Door een toegenomen nood aan schermen aan consumentenzijde en een digitaliseringspush aan bedrijfszijde is er nu eenmaal meer vraag naar hun producten en diensten gekomen. Als we kijken naar hoe de concullega’s van Apple presteren op de beurs zien we eenzelfde trend. Microsoft is vandaag de dag ongeveer 2,5 biljoen waard en zal de volgende zijn die de grens van 3 biljoen neemt, wellicht dit jaar nog. Alphabet/Google en Amazon zijn op weg naar de twee biljoen dollar. Het meest waardevolle niet-tech bedrijf Saudi Aramco kan hen stilaan niet meer bijbenen.

Augmented reality is de toekomst

Om aan de top te blijven wil Tim Cook het vanaf 2022 van over een heel andere boeg gooien. Volgens de CEO is augmented reality de nieuwe grote stap die Apple moet zetten. In een recent YouTube-interview uitte hij zich nog maar eens als ‘AR-fan nummer één’. Cook is ervan overtuigd dat we over enkele jaren niet meer zonder augmented reality zullen kunnen. Wellicht brengt Apple aan het einde van 2022 de langverwachte Apple Glasses uit. Daarmee zal Apple de deuren van de Metaverse openbonken. Of de Metaverse ook daadwerkelijk de technologie van de toekomst is, zal de tijd nog moeten uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business