google eu

Moederbedrijf Alphabet zal toch een boete van 2,5 miljard euro moeten betalen wegens het bevoordelen van haar Google Shopping-platform.


De Europese Commissie legde de boete voor machtsmisbruik al in 2017 op aan Google. Wie de prijzen voor een bepaald product wilde vergelijken via de zoekmachine, kreeg opvallend vaak eerst de resultaten van Google’s eigen webwinkel, Google Shopping, te zien boven resultaten van andere e-commerceplatformen. Uit een onderzoek bleek toen dat Google dit al sinds 2008 systematisch deed in bepaalde markten en sinds 2013 ook in België. Daarmee misbruikte Google haar dominante machtspositie als invloedrijke zoekmachine ten aanzien van kleinere retailers die Google nodig hebben om consumenten naar hun webwinkel te leiden, luidde de argumentatie van de Europese Commissie. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vond een flinke boete van 2,42 miljard de gepaste straf.

Zoals elke techgigant die een boete opgelegd krijgt van Europa, tekende Google beroep aan bij het Europees Gerecht tegen die uitspraak. Kort na de uitspraak voerden ze ook een hervorming door die Google Shopping loskoppelde van de zoekmachine. Maar meer dan uitstel van executie hebben ze daar niet mee kunnen afdwingen. Het gerechtshof verwierp het beroep. Dat schrijft onder andere Reuters. Het lijkt er dus toch naar dat moederbedrijf Alphabet de boete zal moeten betalen.

Laatste kans

Google heeft echter nog één uitweg om alsnog onder de boete uit te komen. De techgigant zou nog naar het Europese Hof van Justitie kunnen stappen. Michiel Sallaets, woordvoerder van Google België, zegt in een reactie aan VRTNWS dat Google de uitspraak verder zal onderzoeken. “We hebben in 2017 al veranderingen aangebracht in overeenstemming met de beslissing van de Europese Commissie. Die aanpak werkt nu al drie jaar lang met succes en genereert miljarden clicks voor meer dan zevenhonderd shoppingdiensten”, voegt Sallaets daar nog aan toe.


Gerelateerde artikelen

Europa vs Big Tech: een luis in de pels

Dat probeert de Europese Unie te zijn voor de Amerikaanse techgiganten. Een overzicht van de belangrijkste antitrustwetten en -rechtszaken in Europa.
Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here