Tesla 1 biljoen

Tesla treedt toe de eliteclub van 1 biljoen dollar. In een niet zo ver verleden voorspelden analisten nog de ondergang van het bedrijf.

Advertentie

Een zeer lucratieve deal met The Hertz Company, dat een bestelling van 100.000 wagens plaatste, duwde de aandelen van Tesla gisteren nog eens 12,6%. De bestelling van autoverhuurder Hertz is de grootste die Tesla ooit binnenkrijg en zal het bedrijf over een periode van 14 maanden meer dan 4 miljard dollar opleveren. Net dat laatste zetje dat Tesla nodig had om de beurswaarde van 1 biljoen dollar te overschrijden. Grote baas Elon Musk was uiteraard ook in zijn nopjes.

Tesla mag nu een zeer select clubje toetreden waar slechts vijf bedrijven al toe hoorden. Dat zijn voornamelijk bedrijven uit de technologiesector zijnde Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet. Tesla wordt de eerste autobouwer die de magische grens van 1 biljoen weet te overschrijven. De vreemde eend in de bijt is de Saoedi-Arabische oliemaatschappij Saudi Aramco. Apple en Microsoft wisten inmiddels zelfs al een marktwaarde van 2 biljoen dollar te overschrijden.

Spectaculaire ommekeer

Dat Tesla vandaag dit heugelijke nieuws mag aankondigen is een zeer straffe prestatie. Een tweetal jaar geleden had niemand daar een euro op durven inzetten. Halverwege 2019 kampte Tesla nog met zware problemen. Het bedrijf leverde amper wagens en was verlieslatend. Analisten voorspelden zelfs dat het wagenbedrijf het niet lang meer zou uitzingen. De ommekeer zette zich in 2020 in. Door een toegenomen vraag naar elektrische wagens steeg de verkoop van Tesla’s en ze breidden ook internationaal uit. Bijgevolg gingen de aandelen van Tesla in een onafgebroken stijgende lijn. In het begin van dit jaar namen we de verrijzenis va Tesla al eens onder de loep.

Anno 2021 kan je stellen dat Tesla de wind in de zeilen heeft. Uit marktcijfers blijkt zelfs dat de Model 3 de best verkochte wagen in Europa is. De nieuwe productiefabriek in Berlijn is zo goed als klaar om de deuren officieel te openen. Redenen genoeg voor Tesla om optimistisch te blijven. Een beurswaarde van 1 biljoen dollar hoeft zeker nog niet het eindpunt te zijn. Het succes van Tesla legt Musk natuurlijk geen windeieren. Hij heeft een belang van ongeveer 23% in het bedrijf. Dat aandelenpakket zou nu ongeveer 230 miljard dollar waard zijn. Forbes schat zijn persoonlijk vermogen op 253,8 miljard dollar.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here