Tesla 1 biljoen

Tesla bouwt niet alleen een nieuwe fabriek in Austin, Texas. Het is ook meteen de plaats waar het nieuwe hoofdkwartier komt van Elon Musk en co.

Advertentie

CEO Elon Musk maakte de beslissing bekend op de meest recente aandeelhoudersvergadering. Daar gaf hij meteen mee dat Tesla nog altijd van plan is om zijn productie in de fabriek van Californië met 50 procent op te drijven. Volgens Musk is er in die staat wel een limiet op hoe groot je kan upscalen. Dat komt door de prijzen op de vastgoedmarkt. Daardoor gaan werknemers lang moeten pendelen vanop grotere afstanden. 

De beslissing komt ook helemaal niet als een verrassing. Musk dreigde er eerder al mee om Tesla’s hoofdkwartier terug te trekken uit Californië nadat strenge coronalockdowns ervoor hadden gezorgd dat de fabriek de productie in de staat moest stilleggen.  

Financiële voordelen 

Musk noemde de overheidsmaatregelen zelfs “fascistisch” en ging een maand later ook in Austin, Texas, wonen. CNBC merkt dan ook op dat Musk daardoor zelf minder belastingen zal moeten betalen. Californië heft zelfs een van de zwaarste belastingen op persoonlijke inkomens. Los daarvan laat Californië ook niet toe om auto’s rechtstreeks aan consumenten te verkopen, iets wat Tesla graag wil. De staatswet vereist dat alles via professionele dealers verloopt. Texas voorziet ook nog in een belastingvoordeel voor bedrijven die in de staat willen bouwen. De combinatie van die factoren maakt de verhuis voor Tesla dus bijzonder interessant. 

Diversiteit 

Volgens The New York Times stemden aandeelhouders in de meeting ook over een verbeterd beheer van het bedrijf. Ze zouden het eens zijn geweest over de meeste voorstellen, behalve wanneer het aankwam op het publiceren van rapporten over diversiteit op de werkvloer. Uit Tesla’s eigen rapporten van vorig jaar bleek dat de leidinggevenden bijna allemaal blanke mannen zijn, terwijl het personeelsbestand voor 21 procent uit vrouwen bestaat. Een op de drie Tesla-werknemers is blank. 

Enkele dagen geleden moest Tesla van de rechter nog een schadevergoeding van 137 miljoen dollar betalen aan een oud-werknemer die bij Tesla het slachtoffer was van racisme. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here