Tesla China
Heeft Elon Musk een risico genomen met Tesla? Image: iStock

Volgens Tesla-CEO Elon Musk heeft de regering-Biden het niet zo begrepen op zijn bedrijf. Zo werd het merk niet uitgenodigd op een event voor EV's.

Advertentie

Amerikaans president Biden had voor het event in kwestie enkel constructeurs uitgenodigd die met een vakbondsorganisatie samenwerken. Dinsdag sprak Musk op de Code Conference in Beverly Hills, Californië. Daar zei hij dat de Amerikaanse regering zich te zeer laat beïnvloeden door vakbonden. Hij had gehoopt een president te zien die zich neutraler opstelde, zo zei Musk volgens Bloomberg

Invloed van vakbonden 

“Biden heeft Tesla niet eens vermeld en prees GM en Ford voor de revolutie die ze op gang trekken”, zei hij groen lachend op de Code Conference aan journaliste Kara Swisher. “Het is niet de meest vriendelijke regering. Ze lijkt wel bestuurd door de vakbonden”, zei Musk. Het Witte Huis reageerde niet op de kwestie. “Ik zou alleszins niet de president willen zijn”, aldus de Tesla-baas. 

Tesla heeft zijn hoofdkwartier in Palo Alto, Californië. In het nabije Fremont zijn ongeveer 10.000 mensen tewerkgesteld. De United Auto Workers hebben al meerdere pogingen ondernomen om een vakbondsorganisatie op poten te zetten, maar dat werd tegengewerkt door de autobouwer. 

Overheidsbelangen 

In het interview had Musk het ook over zijn SpaceX en de cruciale contracten met de overheid. Hij deelde een sneer uit aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen. Volgens hem zou de instelling beter geboekstaafd staan als de ‘Shortseller Enrichment Commission’. De SEC had Musk in 2018 geschorst als voorzitter van Tesla, na een reeks problematische tweets

De rijkste man ter wereld beet ook van zich af na een verhaal van ProPublica in juni. Onderzoeksjournalisten schreven dat Musk amper inkomensbelastingen zou betalen, in verhouding tot zijn grote rijkdom. Volgens Bloomberg zou de ondernemer maar liefst 209,6 miljard dollar waard zijn.  

Musk zegt dat hij geen salaris trekt bij SpaceX of Tesla en dat hij 53 procent belastingen betaalt op zijn beurstransacties. “Ik word best hard belast”, zei Musk. “Het gaat om meer dan de helft van de beursbedragen. In de komende drie maanden moet ik nog een grote som betalen vanwege aflopende opties”, gaf hij nog mee. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here