activision blizzard

De problemen zijn nog niet voorbij voor Activision Blizzard. Het Amerikaanse SEC heeft een onderzoek gestart naar de gameontwikkelaar.

Advertentie

De bom ontplofte eind juli voor Activision Blizzard. De Amerikaanse staat Californië kondigde op 21 juli aan een rechtszaak aan te spannen tegen de gameontwikkelaar. De aanklacht was het gevolg van een tweejarig onderzoek naar discriminatie en grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwelijke medewerkers binnen het bedrijf. Een vrouwelijke medewerker zou zelfs zelfmoord hebben gepleegd nadat naaktfoto’s van haar intern werden gedeeld.

Het nieuws maakte heel wat los binnen en buiten Activision Blizzard. Medewerkers organiseerden op 27 augustus een walk-out om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te eisen. De actie kreeg ook veel online steun van gamers. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de zaak tot bij de Amerikaanse overheid komt. The Wall Street Journal schrijft vandaag dat beurswaakhond SEC een formeel onderzoek opgestart heeft. De overheidsinstantie heeft de nodige documenten daarvoor al opgevraagd bij de uitgever van Call of Duty en World of Warcraft.

Koppen rollen

Het onderzoek moet aantonen of de directie van het bedrijf zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan het in de doofpot stoppen van klachten van grensoverschrijdend gedrag. Ook zoekt SEC naar bewijs dat vrouwelijke medewerkers structureel meer verdienen dan mannen met dezelfde functies. Een van de figuren die volgens Wall Street Journal extra in het vizier staat is CEO Robert ‘Bobby’ Kotick, die de functie al sinds 1991 vervult. Die had in een open brief zich al eens proberen te verontschuldigen voor de ‘toondove’ reacties van zijn bedrijf, maar die schuldbekentenis kwam niet voor iedereen even oprecht over. Kotaku schreef eerder dat investeerders de CEO ook rauw lusten.

Via een verklaring laat Activision Blizzard weten dat ze hun medewerking zullen verlenen aan het onderzoek. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe groot de gevolgen uiteindelijk zullen zijn voor de gameontwikkelaar. De kop van J. Allen Brack moest eerder al rollen en het valt niet uit te sluiten dat het daar niet bij zal blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here