Nissan Leaf EV

Volgens Jatco, een toeleverancier van Nissan, zal het nijpende chiptekort niet lang meer aanhouden. En dat terwijl de industrie naar adem hapt.

Advertentie

De productie in de fabrieken zal niet lang meer verstoord worden en constructeurs zullen de productie dit fiscale jaar nog kunnen aanzwengelen, doet de partner van Nissan een opmerkelijke uitspraak. “Het herstel zal zich zeker en vast inzetten in de tweede jaarhelft, richting maart” zei Teruaki Nakatsuka aan Bloomberg. De Jatco-CEO zegt er wel bij dat de uitdagingen op vlak van levering vandaag nog “gigantisch zwaar en ongezien groot” zijn.  

Het is dan ook overduidelijk dat autobouwers als Nissan, maar ook Ford, Stellantis nv en General Motors nog altijd kreunen onder het chiptekort. Die laatste zag zich donderdag voor de tweede keer deze maand genoodzaakt om een van zijn fabrieken stil te leggen. De CEO van GM (Marry Barra) deelt het optimisme niet. Zij is ervan overtuigd dat het chiptekort ook in het begin van 2022 nog even zal aanhouden. 

Optimisme wordt niet gedeeld 

“Sommige landen lijken op weg naar een herstel”, liet Nakatsuka nog optekenen. “De vraag naar auto’s is er en mensen lopen stilaan warm voor elektrische wagens. En dat na een periode waarin het chiptekort meer schade heeft toegebracht dan aardbevingen, tyfoons of overstromingen. Hoewel het chiptekort gigantisch is, zijn er in de industrie ook tekenen van hoop”, wist hij. 

Vorige maand moest ook Nissan de productie tijdelijk stopzetten. Dat gebeurde in de fabriek in Tennessee. Een productiestop bij een Maleisische toeleverancier was daar de oorzaak van. “Dit kwartaal zal erg lastig worden”, liet Nissan-CEO Makoto Uchida optekenen. 

De wereldwijde verkoop van Japanse constructeurs is vorig jaar met maar liefst 27 procent gedaald, naar 3,6 miljoen wagens. Toeleverancier Jatco zag zijn operationele winst in diezelfde periode, tot maart dit jaar, zakken met 34 procent (169 miljoen dollar). 

Toyota liet weten dat het zijn productie met wel 40 procent gaat verlagen, als een gevolg van COVID-19 en de impact op de toeleveranciers. Ook de kleinere Japanse constructeurs hebben het lastig. Deze maand staakt Suzuki in Japan de productie voor enkele dagen. Mazda, tot slot, moet het werk opschorten in zijn Thaise en Mexicaanse fabrieken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here