smartphone

Na een moeilijk 2020 komt de smartphonemarkt er stilaan weer bovenop. Of gooien de problemen in de chipindustrie nog roet in het eten?

Advertentie

Ten gevolge van de economische onzekerheid die de coronapandemie teweegbracht, toonden consumenten zich in 2020 toch wat voorzichtiger met de aankoop van een nieuwe (dure) smartphone. Hoewel het coronavirus nog zeker geen verleden tijd is, begint de smartphonemarkt stilaan weer te herstellen. Analysebureau IDC voorspelt dat er tegen het einde van 2021 ongeveer 1,37 miljard smartphones verkocht zullen zijn. Dat is minder dan in 2019, maar toch een stijging van 7,4% als je de vergelijking maakt met 2020. Het zal vermoedelijk nog wel tot 2022 of zelfs 2023 duren vooraleer we het pre-coronapeil opnieuw kunnen bereiken, maar er is toch reden voor optimisme.

Vooral het vlaggenschipsegment, dat de zwaarste klappen kreeg tijdens de crisis, toont de sterkste tekenen van herstel. Daar heeft Apple een mooie bijdrage aan geleverd met de iPhone 12. De verkoop van iOS-smartphones (lees als: iPhones) steeg met 13,8%, het Android-segment moest het met 6,2% stellen. Eerdere cijfers van IDC leerden ons dat Xiaomi in het tweede kwartaal Apple wel voorbij stak. Samsung blijft na de eerste helft van 2021 de grootste fabrikant met een marktaandeel van 18,8%.

iPhone 12
De iPhone 12 luidde de ommekeer in.

Voorbereid op problemen in de chipindustrie

Er zijn nog wel enkele potentiële obstakels die de positieve groei van de smartphonemarkt zouden kunnen belemmeren. Zo blijven er bijna enkele dag wel nieuwe covid-varianten opduiken. Ook geraken de problemen in de chipindustrie maar niet opgelost. De smartphonemarkt is tot dusver bespaard gebleven van de logistieke problemen die andere sectoren treft. Volgens IDC-analist Ryan Reith hebben smartphonefabrikanten een veel efficiëntere supply chain uitgebouwd, zodat ze problemen bij een leverancier beter kunnen opvangen.

Maar op termijn zal het moeilijker worden om de problemen te ontwijken. Zo wil TSMC, de grootste producent van halfgeleiders waar Apple klant is, de prijzen van haar chips verhogen. Dat zou tot een prijsstijging van elektronicaproducten kunnen teweegbrengen, wat op zijn beurt de vraag naar smartphones negatief kan beïnvloeden. Dat is allemaal nog koffiedikkijken. Het optimisme gaat dus nog wel gepaard met voorzichtigheid.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here