Nieuws

Tim Cook strijkt bonus van 750 miljoen dollar op

Tim Cook is exact 10 jaar CEO van Apple. Voor zijn goede financiële resultaten wordt hij beloond met een mooie bonus.

De grote baas van Apple vierde eerder deze week zijn tiende jubileum als CEO. Met taart zal hij niet hebben moeten trakteren, want de kantoren van Apple zullen nog tot zeker eind dit jaar gesloten blijven. Maar de heuglijke gelegenheid zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Uit een document dat het bedrijf heeft neergelegd bij het Amerikaans Ministerie van Economie blijkt dat Tim Cook een aandelenpakketje ter waarde van 750 miljoen dollar (637 miljoen euro) heeft gekregen.

Afspraak met Jobs

De bonus is nog het resultaat van een afspraak die Tim Cook tien jaar geleden maakte met zijn voorganger Steve Jobs. Cook nam de fakkel over van Jobs in augustus 2011 toen hij zich omwille van zijn ziekte moest terugtrekken als CEO. Jobs zou in oktober dat jaar overlijden. Afhankelijk van hoe goed Cook voor Apple zorgde, zou hij in aanmerking komen voor een riante beloning.

Onder het bewind van Tim Cook klom Apple vooral op financieel vlak naar ongeziene hoogtes. Sinds zijn aanstelling is de waarde van de aandelen met meer dan 1000% gestegen. Een jaar geleden steeg de marktwaarde van Apple tot boven de 2 biljoen dollar. Ze waren het eerste bedrijf dat daarin slaagde en vandaag is Apple nog steeds het bedrijf met de hoogste beurswaarde. Niet slecht, als je weet dat er veel twijfels bestonden toen Cook werd benoemd als opvolger van Jobs. Tim Cook had namelijk niet dezelfde uitstraling en innovatieve geest van zijn leermeester.

Gulle weldoener

Door de bonus heeft Tim Cook een nettowaarde van 1,5 miljard dollar volgens de ranglijst van Forbes. Daarmee staat hij slechts op de 2263e plaats, ver achter veel van zijn beroemde collega-CEO’s uit de techwereld. Maar dat zal Cook niet zoveel deren; geld interesseert hem naar eigen zeggen niet veel. Hij heeft ooit beloofd al zijn rijkdom te schenken aan goede doelen en volgens bronnen van BBC heeft Cook inmiddels al 10 miljoen dollar van de bonus geschonken aan een niet nader genoemd goed doel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business