cyber diefstal

De grootste cryptomuntendiefstal ooit heeft een gelukkige afloop gekregen. De hacker gaf alle gestolen munten terug aan Poly Network.


Het blockchainplatform Poly Network, dat naar eigen zeggen bouwt aan ‘het nieuwe internet’, rapporteerde op 10 augustus de diefstal. Een hacker wist een gaatje te vinden in het Poly Bridge-network van het bedrijf, een systeem dat verschillende blockchains aan elkaar linkt om transacties met cryptomunten te faciliteren. In totaal werd een bedrag van 610 miljoen dollar (ongeveer 520 miljoen euro) in verschillende cryptomunten buitgemaakt, de grootste diefstal met cryptomunten ooit geregistreerd.

Gelukkig voor Poly Network was de hacker ‘Mr. White Hat’ er niet op uit om snel te cashen. Amper een dag na de bekendmaking gaf de hacker al meer dan de helft van de gestolen cryptomunten terug. Naar eigen zeggen wilde de hacker de kwetsbaarheid in het systeem aantonen en stal hij de cryptomunten juist om ze te beschermen. De laatste 200 miljoen dollar zaten echter vast op een geblokkeerd account waarvoor de hacker niet zomaar het paswoord wilde vrijgeven.


Happy end

Na lange onderhandelingen heeft Poly Network gisteren via een blog bekend gemaakt het correcte paswoord te hebben gekregen. Het bedrijf zal er nu voor zorgen dat iedereen die de dupe was van de diefstal zijn of haar gestolen cryptomunten netjes terugkrijgt. De hacker kreeg tijdens de onderhandelingen zelfs een job aangeboden als beveiligingsadviseur voor Poly Networks. Zo lijkt het erop dat het verhaal voor iedereen een gelukkige afloop zal kennen.

De aanval op Poly Network zal de geschiedenisboeken ingaan als het grootste maar ook vreemdste cybersecurityincident in de blockchain- en cryptomuntenindustrie. Het vorige record stond op naam van het Japanse tradingplatform Coincheck, dat in 2018 voor meer dan 455 miljoen euro aan cryptomunten kwijtspeelde. Toen zag helaas lang niet iedereen zijn verloren investeringen terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here