Sonos
De Sonos One SL smartspeaker. Afbeelding: The Verge

Sonos is volop in een juridische strijd verwikkeld met Google. Het audiomerk beschuldigt de zoekreus ervan dat die zijn patenten geschonden heeft.

Het debacle woedt volop nu de handelsrechter in de VS zich opnieuw over de zaak buigt. Sonos vraagt aan de US International Trade Commission (ITC)-rechter Judge Charles Bullock om de claim te bevestigen. Dat meldt Bloomberg. De aanklager wil de import van Google Home, Chromecast-systemen én de Pixel-telefoons en laptops laten blokkeren. Die toestellen werden in China geproduceerd. 

“Google heeft zich in deze zaak hevig verweerd, maar we zijn ervan overtuigd dat de bewijzen die voor de ITC zijn gebracht aantonen dat Google een hele reeks inbreuken gepleegd heeft op geldige patenten van Sonos. Deze zaak is nog maar het topje van de ijsberg”, zei Eddie Lazarus, hoofd juridische zaken bij Sonos voorbije woensdag al. 

“Golden Age of Audio” 

Google en Sonos leven al langer op voet van oorlog. Ze beschuldigen elkaar van een oneerlijk marktvoordeel en foute praktijken. Er werden al rechtszaken ingediend in Californië, Texas, Canada, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Sonos-CEO Volgens Patrick Spence leven we in de “Golden Age of Audio”. Consumenten gaan steeds meer op zoek naar audiobooks, streamen hun muziek en luisteren maar wat graag naar podcasts. Daarvoor hechten ze steeds meer belang aan geluidskwaliteit “van studioniveau”. De hernieuwde liefde voor home sound-systemen zal wellicht niet zomaar verdwijnen na de coronapandemie. 

Sonos beschuldigt Google ervan al sinds 2015 inbreuken te plegen op zijn patenten. Google kreeg inzicht in de ontwerpen van Sonos, toen de twee merken samenwerkten aan een manier om Google Play Music te integreren in de producten van Sonos. Google erkent dat Sonos knappe producten maakt, maar zegt dat de patenten in kwestie over oude ideeën gaan die zelfs door andere speaker-fabrikanten uitgevoerd werden, zoals Bose en dus niet gebruikt worden door Google zelf. 

Aanslepend dispuut 

Twee van de vijf patenten beschrijven de synchronisatie van audioplayback. Daarmee worden kleine verschillen geëlimineerd die het menselijke oor zou kunnen ervaren als echo’s. De andere betwiste patenten gaan over het pairen van speakers voor stereogeluid, het volume aanpassen van één of een groep speakers met dezelfde bediening en een manier om de boxen op een handige manier te verbinden met het wifinetwerk thuis. 

Google, van zijn kant, heeft zijn eigen aanklachten ingediend. Daar klinkt het dat Sonos ideeën van Google gebruikt heeft die de audiospecialist vergaarde tijdens de samenwerking met de techreus. Het zou dan gaan om Googles uitvinding rond zoeken, software, netwerken, audioverwerking, het beheer van digitale media en streaming. 

Het aanslepende dispuut heeft de aandacht getrokken van de regulatoren. Ook de Amerikaanse Senaat wil gaan onderzoeken of de reuzen uit Silicon Valley niet te machtig geworden zijn. Intussen heeft Sonos ook gevraagd aan de politiek om de mededingingswetgeving te verstrengen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here