apple

Apple wist afgelopen kwartaal opnieuw een recordomzet te boeken. Toch ziet de iPhonebouwer in de verte donderwolken hangen.

Advertentie

Apple heeft vannacht haar kwartaalresultaten voor het derde fiscale kwartaal van 2021 bekend gemaakt. Zoals elk kwartaal kleurde de balans donkergroen. 81,4 miljard dollar (omgerekend 69 miljard euro) kwam er binnen in de kassa van Apple tijdens het laatste kwartaal dat eindigde op 30 juni. Nooit deed Apple het beter in de lentemaanden, die doorgaans meer een overgangsperiode zijn tussen twee iPhone-lanceringen. De omzet steeg dan ook met 36% in vergelijking met de lente van 2020, al hoeft dat ook niet veel te verbazen. Het succes heeft Apple te danken aan de iPad Pro 2021 en iMac 2021 die een schot in de roos bleken te zijn. Ook de iPhone 12 blijft het zeer goed doen.

CEO Tim Cook is uiteraard zeer opgetogen met de mooie kwartaalresultaten die hij blijft boeken met Apple: “Dit kwartaal hebben we voortgebouwd op een periode van ongeëvenaarde innovatie.” Maar optimisme gaat gepaard met nuchter realisme dezer dagen. De industrie waarin Apple actief is wordt namelijk geplaagd door de chipcrisis. Die houdt al maandenlang aan en voorspellingen luiden dat een tekort aan computerchips nog tot ver in 2022 kan aanhouden. Al sinds april waarschuwt de iPhonebouwer dat de effecten van de chipcrisis zich in tegen het einde van de zomer pas echt zouden laten voelen. Tim Cook heeft die voorspellingen niet bijgesteld. “De beperkingen die we nu gaan zien, zijn in veel sectoren al langer voelbaar”, zei hij volgens CNBC tijdens een call met investeerders.

Lancering iPhone 13 nog niet in gevaar

Wat betekent dit nieuws voor de iPhone 13? Apple voorspelt de grootste problemen voor de productie van iPads en MacBooks. Er zouden op dit moment nog geen redenen zijn om aan te nemen dat de chripcrisis de iPhone zal treffen. De verwachte lancering van de iPhone 13 in september kan nog steeds doorgaan. Al moeten we altijd met enige voorzichtigheid spreken. Vorig jaar zag Apple zich genoodzaakt om de lancering van de iPhone uit te stellen naar oktober. Dat uitstel had ook geen negatieve impact op het succes van de iPhone, integendeel zelfs. Apple sloot 2020 af als grootste smartphonefabrikant.

Wil je bijblijven met alle nieuwtjes over de iPhone 13? In dit overzicht brengen we je helemaal bij.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here