cyberaanvallen Microsoft

China ontkent dat het iets te maken heeft met de cyberaanvallen tegen Microsoft. Peking noemt de beschuldigingen “onverantwoordelijk”.

Advertentie

Een groep Westerse landen had China ervan beschuldigd Microsofts Exchange-server (wereldwijd een populair e-mailplatform) gehackt te hebben. In een gezamenlijk statement beschuldigde het Westen het Chinese Ministerie of State Security (MSS) van het ondermijnen van de globale stabiliteit en veiligheid. Ondertussen houdt Peking vol dat het gekant is tegen elke vorm van cybercriminaliteit. 

Maandag sloot Nieuw-Zeeland zich aan bij de groep landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Volgens hen zit China wel degelijk achter door de staat gefinancierde “kwalijke cyberactiviteiten”, waaronder ook de aanval op Microsoft. De Chinese ambassade in Wellington noemde de beschuldigingen “ongegrond en onverantwoordelijk. De Chinese overheid is een grote verdediger van cybersecurity. Beschuldigingen uiten zonder bewijzen is pas kwalijk. Washington is de wereldkampioen in cyberaanvallen”, luidt het in een officiële mededeling

Cyberaanvallen op Exchange 

De aanval op Microsoft trof wereldwijd minstens 30.000 ondernemingen. Het Exchange-systeem is namelijk de motor achter de e-mailservers van vele grote en kleine bedrijven. Het hackerscollectief Hafnium kreeg vanop afstand toegang tot de e-mailinboxen. Microsofts Threat Intelligence Centre zegt dat de groep gesteund werd door Peking en vanuit China opereerde. 

“We zijn ervan overtuigd dat cyberoperatoren onder controle van de Chinese overheid de kwetsbaarheden bij Microsoft op het spoor kwamen. Daarna gingen ze snel aan het werk om het beveiligingslek uit te buiten voordat het bekend raakte bij het brede publiek”, zegt een beveiligingsspecialist aan de Britse openbare omroep BBC.  

Amerikaanse president Joe Biden zei tegenover de pers dat de Chinese overheid de aanvallen mogelijk niet zelf uitgevoerd heeft, maar alleszins wel “diegenen beschermt die het uitvoerden en hen mogelijk ook de middelen aanreikte”. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here