WhatsApp Spyware aanval

Facebook is in de EU aan een blokkering ontsnapt voor het gebruik van persoonlijke gegevens via WhatsApp. Er loopt een nieuw onderzoek.

Advertentie

De nieuwe gebruiksovereenkomst die WhatsApp op 15 mei uitgesteld doorvoerde, stuitte op heel wat protest. Een vereniging van Europese consumentenbonden had bij de Europese Unie een klacht ingediend. Zij vonden de manier waarop moederbedrijf Facebook de nieuwe overeenkomst erdoor wou duwen ongehoord.  

Er volgt volgens Bloomberg (nog) geen onmiddellijke bestraffing binnen Europa. De privacycommissaris in Hamburg had eerst aangestuurd op een blokkering in de volledige EU. In Duitsland kan Facebook vanaf mei drie maanden lang geen gebruikersgegevens meer verzamelen. Het European Data Protection Board (EDPB) besliste donderdag dat Facebooks praktijken rond WhatsApp-gegevens “met prioriteit” onderzocht moeten worden door de Ierse privacywaakhond (Europa’s hoofdregulator).   

Iers onderzoek

“Gezien de grote waarschijnlijkheid van inbreuken is het EDPB van mening dat deze zaak om snelle nieuwe onderzoeken vraagt. Onze burgers hebben alle baat bij de veiligheid en integriteit van hun gegevens op WhatsApp”, zei het Europese orgaan in een mededeling. 

Het Ierse onderzoek naar Facebook en WhatsApp komt bovenop de 28 al lopende zaken van techreuzen uit Silicon Valley, waaronder Apple en Google. Die bedrijven hebben hun Europees hoofdkwartier eveneens in Ierland liggen. Tegen Facebook waren er al negen onderzoeken lopende, in het bijzonder naar het datagebruik van WhatsApp en Instagram.  

“Fundamenteel misverstand” 

WhatsApp liet weten dat het tevreden is dat er geen blokkering in de hele Europese Unie volgt. De vraag van de Duitse regulator was volgens de socialemediareus “gebaseerd op een fundamenteel misverstand rond het doel en effect van de update binnen onze gebruiksovereenkomst. We blijven er alles aan doen om veilige en private communicatie voor iedereen mogelijk te maken. We gaan dan ook samenwerken met de Ierse Data Protection Commission om de vragen binnen het onderzoek van de EDPB helemaal te beantwoorden”, luidt het in een mededeling aan Bloomberg. Of Facebook de onderzoeksinstanties zal kunnen overtuigen, valt nog af te wachten. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here