baas van Tesla

Elon Musk staat eigenlijk niet graag aan het hoofd van Tesla. Dat liet de CEO zich ontvallen tijdens een rechtszaak die tegen hem aangespannen werd.

Advertentie

De Amerikaanse miljardair kwam aan het woord tijdens de start van de rechtszaak. Musk wordt ervan beschuldigd druk te hebben uitgeoefend op de kaderleden van Tesla om 2,6 miljard dollar te investeren in SolarCity, een firma die zonnepanelen produceert. Volgens aandeelhouders was de investering pure geldverspilling, omdat SolarCity in slechte papieren zou zitten. Dat meldt de BBC.

Masterplan 

Destijds had Musk een aandeel van 22 procent in Tesla én het zonnepanelenbedrijf, dat trouwens opgericht werd door zijn neven. “Aangezien het eigenlijk een uitwisseling was van aandelen en ik eigenaar was van bijna exact hetzelfde percentage aandelen van beide bedrijven, was er geen financieel gewin mee gemoeid”, zei de techbaas tegen de rechter. Musk ontkende ook dat hij druk zou hebben uitgeoefend op de kaderleden van Tesla. Naar eigen zeggen was de deal een onderdeel van een “masterplan” om betaalbare ecologische voertuigen te produceren. 

De aandeelhouders die de rechtszaak opgestart hebben, vragen dat Musk de 2,6 miljard dollar volledig terugbetaalt. Als de rechter er straks ook zo over denkt, wordt het de grootste uitspraak ooit tegen een individu, voor een dergelijk bedrag. Volgens Forbes is Musk zelf 168 miljard dollar waard. 

Eerdere rechtszaak gewonnen 

Vorig jaar hadden andere kaderleden van Tesla al een rechtszaak gewonnen waar Musk geen deel van uitmaakte. Die ging wel over dezelfde deal. Zij moesten uiteindelijk 60 miljoen dollar terugbetalen, maar hielden vol dat ze niets verkeerds gedaan hadden.  

Desondanks steeg het aandeel van Tesla maandag met 4 procent. De huidige rechtszaak zal vermoedelijk nog twee weken duren. Randall Baron, de advocaat van de aandeelhouders, waarschuwde Musk dat het wel eens een zaak van lange adem zou kunnen worden. “Dat kan ik inderdaad zien aan de dikte van uw dossier”, merkte Musk op in de rechtszaal. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here