Itsme

Itsme maakte recent de oversteek naar Nederland. Een nieuwe kapitaalinjectie moet die ambitieuze plannen financieren.

Advertentie

De zeven oprichters van itsme verwelkomen voor het eerst sinds de lancering van de identiteitsapp een nieuwe aandeelhouder: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

Het overheidsfonds investeert 14,5 miljoen euro in de Belgische identiteitsapp en verwerft daarmee 20% van de aandelen. Zes andere aandeelhouders, allen marktleiders uit de bank-en telecommunicatiesector, brengen elk ook nog extra kapitaal in, wat de totale kapitaalverhoging op 24,7 miljoen euro brengt. Het zijn belangrijke nieuwe stappen richting een Europese digitale identiteit. In België telt de app ondertussen 3,5 miljoen gebruikers.

itsme heeft ambitieuze plannen

In Europa zijn er maar weinig oplossingen die zo’n ruim bereik hebben als itsme. Meestal blijven identiteitsapps beperkt tot een initiatief van de overheid, terwijl de identeitsapp een consortium is van zeven privébedrijven: BelfiusBank, BNP Paribas Fortis, ING België, KBC Bank, Orange Belgium, Proximus en Telenet. Zij krijgen nu het gezelschap van de FPIM, de Federale Participatie-en Investeringsmaatschappij. Deze overheidsholding voert meteen een kapitaalinjectie van 14,5 miljoen euro door en verwerft zo 20% van de aandelen van het platform.

Eerste stappen in Nederland

De nieuwe aandeelhouder wil ook de Europese ambities van itsme een duw in de rug geven. De Belgische identiteitsapp zette recent zijn eerste stappen in Nederland: ook Nederlandse burgers kunnen nu een itsme-account aanmaken.

Vandaag wordt de applicatie gebruikt om zich online te identificeren, in te loggen, transacties te bevestigen en documenten digitaal te ondertekenen. In de toekomst dienen zich echter tal van nieuwe mogelijkheden aan.

COVIDsafe-app

Een goed voorbeeld van die mogelijkheden is de nieuwe COVIDsafe-app. Belgen kunnen met hun ‘coronapaspoort’ aantonen dat ze zijn gevaccineerd, een negatieve PCR-test hebben afgelegd, of immuniteit hebben opgebouwd. De applicatie is sinds woensdag 16 juni beschikbaar en intussen hebben al meer dan 1 miljoen Belgen zich aangemeld via itsme.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here