De mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk start een formeel onderzoek naar het beheer van valse reviews bij Google en Amazon.

Advertentie

Dat stelt persbureau Reuters in een bericht. Volgens de Britse marktregulator Competition and Markets Authority (CMA) zouden de bedrijven niet genoeg actie ondernemen om de fake reviews van hun platformen te halen. Dat zou nefaste gevolgen hebben voor zowel de consumenten als bedrijven op het platform.

“Onze zorg is dat miljoenen online shoppers misleid kunnen worden door valse reviews te lezen, en dan hun geld uit te geven op basis van deze aanbevelingen”, aldus uitvoerend bestuurder van de CMA Andrea Coscelli tegen Reuters. “Het is ook niet eerlijk dat sommige bedrijven valse 5-sterrenreviews aan hun producten kunnen toevoegen, terwijl andere, eerlijke bedrijven daar onder moeten lijden.”

De CMA stelt wel dat het onderzoek momenteel lopende is. Het zou reeds in mei van 2020 gestart zijn. Het richt zich voornamelijk op de interne manieren waarop de bedrijven met het probleem omgaan. De regulator kan dus nog niet beslissen of de bedrijven hierin reeds wetten hebben overtreden. Indien dit wel het geval is, dan zal het verdere actie ondernemen. Dit zal in overleg met de bedrijven gebeuren. Indien dit niet lukt, dan volgen er mogelijk gerechtelijke stappen.

Blijvend probleem

Het probleem van valse reviews is de voorbije paar maanden reeds meerdere malen in het nieuws verschenen. In februari bracht een Britse consumentenorganisatie nog het bericht dat handelaars op Amazon soms zouden betalen voor valse reviews om hun producten te promoten. In april meldde het bedrijf naar eigen zeggen dat het doet wat het kan om de valse reviews te verwijderen. Er zouden echter nog reviews gedeeld worden op sociale media. Volgens Amazon zijn de socialemediaplatformen te traag in het verwijderen van deze foutieve informatie.

Ook Google begin april al aan dat het van plan is om strenger op te treden bij productreviews. Kwalitatieve recensies zouden meer zichtbaar worden, de valse reviews verschijnen onderaan de ranking.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here