Google

Volgens een rapport van New York Times bestaat er binnen Google interne verdeeldheid over de leiderschapskwaliteiten van Sundar Pichai.

Advertentie

New York Times klopte aan bij 15 mensen met leidinggevende functies binnen Google om hun mening te vragen over hun grote baas Sundar Pichai. Sinds Pichai in 2015 de touwtjes in handen nam heeft de technologiereus jaar op jaar sterke financiële cijfers kunnen voorleggen. Die positieve balans leverde Pichai in 2019 nog de promotie tot CEO van moederbedrijf Alphabet op. Toch is niet alles in die vijf jaar rooskleurig geweest. Google kreeg regelmatig te kampen met protesten van de eigen werknemers. Het ontslag van AI-ethicus Timnit Gebru in december zette bijvoorbeeld veel kwaad bloed.

De leidinggevenden halen via New York Times scherp uit naar de topman, enkel getuigenissen zijn ook wel afkomstig van voormalige werknemers wat de toon mee vorm kan geven. Zij die nog wel een actieve rol binnen Google vervullen, getuigden uiteraard anoniem.

Sundar Pichai
Sundar Pichai, CEO van Google en Alphabet. Image Credit: Google

Besluiteloosheid en risicoaversie

De teneur in de kritiek te aanzien van Pichai klinkt wel vrij gelijkaardig. Niemand ontkent dat de CEO een zeer vriendelijke gentleman is, maar dat tegelijkertijd ook zijn grote zwakte voor zijn rol is. Pichai is niet goed in het nemen van snelle beslissingen en is zeer risicoavers. Noam Bardim, stichter van Waze die na de overname met Google werkte, schreef in een blog dat dit de reden voor zijn vertrek in februari was. Ook andere leidinggevenden lijken eens te zijn dat door de risicoaversie van Pichai Google haar focus op innovatie die het bedrijf groot maakte dreigt te verliezen. “Wanneer je een idee indient, weet je op voorhand dat je na een lang beslissingsproces een neen gaat krijgen”, klinkt het. Ook het invullen van kritieke posities zou te lang in beslag nemen omdat Pichai de knoop niet kan doorhakken.

Caesar Sengupta, die na 15 jaar Google verlaten heeft en zich een persoonlijke vriend van Pichai mag noemen, kan zich deels wel vinden in die kritiek: “Hij zou soms sneller beslissingen mogen maken.” Maar hij voegt eraan toe dat Pichai uiteindelijk altijd wel de juiste beslissing maakt. De getuigenissen zijn zeker ook niet allemaal negatief. Zo halen velen aan dat onder het bewind van Pichai veel meer discipline en structuur in de dagelijkse werking van Google is geslepen.

‘Sundar Pichai staat niet ter discussie’

Een woordvoerder van Google maakte onmiddellijk duidelijk aan New York Times dat de positie van Sundar Pichai absoluut niet ter discussie staat. Uit een interne survey bij medewerkers van Google bleek duidelijk dat de werknemers zeer tevreden zijn met hun grote baas. En zoals we aanhaalden geven de resultaten van Google en Alphabet de methoden van Pichai gelijk. Hij verdubbelde in enkele jaren het aantal werknemers van Google tot meer dan 140.000 en de marktwaarde van Alphabet is verdrievoudigd.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here