Amazon vernietigt items

Amazon vernietigt wekelijks duizenden items in een van zijn warenhuizen in Schotland. Het gaat om geretourneerde, maar ook onverkochte spullen.


CNET bericht over het onderzoek, naar aanleiding van een reportage van het Britse ITV News. De beelden zijn hallucinant. Uit undercoverinformatie blijkt dat het warenhuis vlakbij Glasgow (Schotland) elke week ongeveer 130.000 items laat vernietigen. Op jaarbasis spreken we dus over miljoenen spullen.

Een ex-medewerker getuigt anoniem. Hij kon met zijn eigen ogen vaststellen hoe het bedrijf ongeopende laptops, boormachines en mondmaskers markeert voor ‘vernietiging’. “Er zit geen logica in het soort spullen dat vernietigd wordt”, zegt de man die in het bewuste center werkte aan de lokale tv-zender. “Het gaat van Dyson-ventilatoren, tot Hoovers en zo nu en dan zelfs Macbooks en iPads.” 

Vaak gaat het om geretourneerde spullen (die wel nog in heel goede staat zijn), maar de helft van de tijd zijn het gloednieuwe items waarvoor de verkopers geen stockagekosten meer willen of kunnen betalen. Zij bieden hun spullen te koop aan op Amazon en laten ze (tegen vergoeding) stockeren, zodat ze sneller naar de klant kunnen.  


Amazon ontkent dumping op stortplaatsen 

Een deel van de vernietigde toestellen en items zou via vrachtwagens gedumpt worden op stortplaatsen. Amazon ontkent dat. De Britse regering onderzoekt de kwestie. Milieu-activisten vragen al langer dat de multinational stappen zet om zijn ecologische voetafdruk te verminderen. Amazon had daarvoor een ‘Climate Pledge’ uitgevaardigd in 2019. Het bedrijf wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn. In juni vorig jaar startte Amazon een investeringsfonds van 2 miljard euro om zijn CO2-uitstoot terug te dringen.  

Een woordvoerder van Amazon zei tegenover ITV dat het bedrijf eraan werkt om geen producten meer verloren te laten gaan. “Het is onze prioriteit om spullen opnieuw te verkopen, te doneren aan goede doelen en onverkochte goederen te recycleren”, zei een woordvoerder. 

Ongelukkige timing 

Het is niet duidelijk of de feiten die in de reportage naar boven kwamen representatief zijn voor andere warenhuizen van Amazon. De timing van het nieuws is alleszins ongelukkig, nu maandag en dinsdag de Prime Days gelopen hebben, waarbij Amazon de consument wil plezieren met grote kortingen. Ondanks de vele goede voornemens, lijkt er dus nog heel wat werk aan de winkel om de impact op het milieu te verkleinen. 

1 REACTIE

  1. Dacht je nu echt dat die Bezos zich druk maakt om de mensheid. Die denkt alleen aan geld en macht. Net als die andere miljardairs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here