Porsche

Customcells gaat accu’s produceren voor Porsche die veel sneller opladen en de kostprijs van een elektrische wagen naar beneden kunnen drukken.

Advertentie

Porsche maakte gisteren het nieuws bekend dat ze gaan investeren in de accutechnologie van Customcells. De Duitse wagenfabrikant neemt het bedrijf niet volledig over, maar zet een joint-venture op met Customcells waarbinnen ze met 80% de hoofdaandeelhouder zullen zijn. Volgens Reuters zal Porsche minstens enkele tientallen miljoenen euro’s pompen in dit nieuw opgerichte bedrijf.

Wat is er zo bijzonder aan de autobatterijen van Customcells? Customcells, gelegen in het bescheiden stadje Tuebingen in Centraal-Duitsland, is gespecialiseerd in de productie van batterijen met lithium-ion-cellen op basis van siliciumanodes. Deze materie heeft een hoger energiedichtheid, wat de oplaadtijd van de batterijen drastisch vermindert terwijl de levensduur juist toeneemt. Er zijn ook wel bepaalde risico’s verbonden aan het gebruik van lithium-ion. De accu moet voorzien zijn van een regelsysteem dat te verre ontlading moet voorkomen.

In samenwerking met Customcells gaat Porsche accu’s maken die veel sneller opladen dan de accu’s die ze nu gebruiken. Daarbij mikken ze in de eerste fase op een duizendtal autoaccu’s per jaar. De Duitse wagenfabrikant zou met het nieuwe batterijtype ook de prijs van haar elektrische wagens kunnen verlagen. Niet dat een Porsche daarmee plots een goedkope wagen zal worden.

Volkswagen en BMW

De competitie zit uiteraard niet stil met de ontwikkeling van nieuwe batterijtechnologieën voor hun elektrische wagens. Vooral vanuit de hoek van Duitse fabrikanten valt de laatste tijd veel interessant nieuws te melden. Volkswagen, tevens het moederbedrijf van Porsche, heeft plannen om over de komende jaren een dozijn batterijplantages verspreid over Europa neer te poten. Daarbovenop willen ze wereldwijd fors investeren in de uitbouw van oplaadinfrastructuur, in veel landen nog een groot obstakel voor de aankoop van een elektrische wagen.

BMW trekt dan weer de kaart van duurzame thuisbatterijen op zonne-energie waarmee een elektrische wagen kan worden opgeladen. Daarvoor zetten ze een samenwerking op met Solarwatt.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here