ByteDance TikTok

ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zag zijn inkomsten in het coronajaar 2020 verdubbeld. De stijging bedroeg maar liefst 111 procent.

Advertentie

Een woordvoerder van ByteDance heeft de cijfers bevestigd aan de Britse openbare omroep BBC. Het bedrijf boekte in 2020 34,3 miljard dollar (28,79 miljard euro) omzet. Het hoeft niet te verbazen dat de populariteit van TikTok tijdens de pandemie door het dak geschoten is. De lockdowns zorgden voor veel vrije tijd en mensen lieten hun creativiteit opborrelen. In december stond de teller van maandelijks actieve gebruikers op 1,9 miljard. 

ByteDance onder druk 

Nochtans is ByteDance net als verschillende andere Chinese techreuzen onder druk komen te staan bij Westerse regeringen, maar ook in China zelf. Zo had Amerikaans president Joe Biden eerder deze maand een decreet uitgevaardigd dat Chinese app-ontwikkelaars ertoe dwingt om gebruikersgegevens beter te beschermen. Dat is voor hen een voorwaarde om actief te mogen blijven op de Amerikaanse markt.  

Biden riep daarmee een eerder decreet van zijn voorganger Donald Trump terug. Die had de Chinese apps TikTok en WeChat helemaal verboden. Omdat zo’n ban wettelijk lastig was, werd die nooit in de praktijk gebracht. In de plaats daarvan gaat het US Department of Commerce bekijken welke apps van concurrerende landen een beveiligingsrisico kunnen inhouden. President Biden gaf aan dat zijn regering zich graag wil baseren op bewijzen en niet op loze beschuldigingen. TikTok heeft altijd ontkend dat het persoonlijke gegevens zou delen met Peking. 

Ook China streng voor techbedrijven 

China legt zijn techreuzen ook zelf aan de ketting. Zo moet ByteDance zich voortaan houden aan een strengere regelgeving voor zijn financiële beheer. Volgens Peking moet dat monopolistisch en kapitalistisch gedrag tegengaan. Dat is best een ommekeer in het beleid, want in de voorgaande jaren had de Chinese regering zijn grote bedrijven net gepusht richting groei. 

Vorige maand vond er een belangrijke positiewissel plaats bij ByteDance. CEO en mede-oprichter Zhang Yiming zal tegen het einde van het jaar plaatsmaken voor Rubo Liang, ook een medestichter. Dat is de grootste verandering binnen het bedrijf sinds de oprichting, bijna 10 jaar geleden. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here