Veranderingen aan de top bij Microsoft. CEO Satya Nadella werd door de raad van bestuur verkozen tot voorzitter van het softwarebedrijf.


In een week waarin alle aandacht gaat naar de nakende lancering van Windows 11, vindt er bij Microsoft een stoelendans in het bestuur plaats. Huidig CEO Satya Nadella werd tijdens de laatste bestuursvergadering benoemd tot voorzitter. In het aankondigingsstatement spreekt Microsoft van een unanieme beslissing. “In deze rol zal Satya Nadella zijn diepgaande kennis van het bedrijf gebruiken om de juiste strategische kansen te vergroten en de belangrijkste risico’s voor beoordeling door de raad te identificeren”, klinkt het nogal plichtmatig in het statement.

De benoeming tot voorzitter illustreert hoe belangrijk Nadella is geworden voor Microsoft. In 2014 nam Nadella de fakkel over van Steve Ballmer. Onder het bewind van Nadella groeide Microsoft opnieuw uit tot de softwaregigant van weleer. Op een gegeven moment was Microsoft zelfs het bedrijf met de hoogste marktkapitalisatiewaarde ter wereld, een titel die het ondertussen weer heeft moeten afstaan aan Apple.

In goede en slechte tijden

Maar Nadella heeft Microsoft ook met verve door moeilijke momenten kunnen loodsen. In 2019 slaagde hij erin een schandaal rond discriminatie en grensoverschrijdend gedrag in de kiem te smoren en tijdens de pandemie liet Microsoft kwartaal na kwartaal sterke groeicijfers optekenen. De raad van bestuur liet al meermaals weten hoe hoog ze Nadella hebben zitten, dus diens promotie komt zeker niet als een grote verrassing. Het lijkt er wel op dat Nadella ook zal aanblijven als CEO, waarmee zijn invloed binnen Microsoft wel heel groot wordt.


De promotie van Nadella betekent ook dat iemand plaats moet ruimen. John Thompson was sinds 2014 voorzitter van de raad van bestuur en zal nu in een andere rol binnen de directie aanblijven. Thompson was de opvolger van Bill Gates die vorig jaar het bedrijf verliet, mogelijk omwille van een intern onderzoek rond een affaire die hij had met een medewerker.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here