regulator Apple Google mobiele markt

De Britse mededingingsautoriteit gaat het duopolie op de mobiele markt van Google en Apple onderzoeken, in het belang van de consument.

Advertentie

Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) is de macht van de twee techreuzen over besturingssystemen, app stores en webbrowsers wel heel erg groot. Dat is niet in het belang van de consument, die “mogelijk heel wat mis loopt”. De CMA vraagt zich luidop af of die dominante situatie niet kan leiden tot dalende innovatie. Bovendien dreigen consumenten door een gebrek aan concurrenten meer te zullen moeten betalen voor toestellen en diensten van Apple en Google. 

Moderne regulator 

De CMA heeft wel nog geen formele actie ondernomen. Het gaat om een onderzoek dat nog in een verkennende fase zit. Directeur Andrea Coscelli zei in een mededeling dat er specifiek voor de techindustrie een nieuwe regulator opgezet wordt, de Digital Markets Unit. Tot die tijd helpt een onderzoek als dat naar het duopolie van Apple en Google hen wel om een toekomstvisie uit te tekenen. Het moet de mededingingsautoriteiten de juiste tools geven om de situatie op een gepaste manier te analyseren en beoordelen. 

Uit documenten die de Britse overheid publiceerde blijkt dat ze als doel stelt na te gaan of “de markten correct functioneren en of dat in het belang is van de consument”. Concreet gaan ze een code met spelregels opstellen waaraan alle spelers op de digitale markten zich moeten houden. Het uiteindelijke doel van de Digital Market Unit is om hun collega’s wereldwijd zo goed mogelijk op één lijn te krijgen als het over antitrust gaat. 

Consument verdedigen 

Het nieuwe orgaan zal ook de effecten op netwerken en consumentengedrag gaan onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de macht die bedrijven hebben door standaard bepaalde apps te installeren op smartphones, terwijl de consument zo veel mogelijk een vrije keuze moet krijgen, luidt het.  

De eerste fase van de studie loopt 12 maanden. Voor een vervolgonderzoek is de CMA op zoek naar inzendingen van geïnteresseerd partijen. De antitrust-organisatie zegt dat ze bijzonder geïnteresseerd is in de opinies van app-ontwikkelaars en hun ervaring in het uitbrengen van toepassingen voor Apple en Google. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here